The Story Of Them Featuring Van Morrison [2CD] (1997) Deram Records

Them

“A hatvanas évek egyik legjobb fehér bluescsapata már alakulásakor felvette a versenyt a brit rock és bluesszíntér olyan kiválóságaival mint az Animals, a Pretty Things, a Yardbirds, s hangzása közel állt a Rolling Stones-éhoz is.
A banda lelke Van Morrison, aki rendkívüli eredeti, bluesos hangjával meghatározta az együttes stílusát. A Themre indulásakor a fekete és fehér blues-óriások (Muddy Waters, John Lee Hoker, Willie Dixon, Alexis Korner), a fehér dalnokok (Bob Dylan), rock and roll-hősök (Little Richard, Carl Perklins) az induló beat boom zenekarai (Beatles) gyakoroltak hatást, s ez jól megmutatkozott zenéjükben.
A Them fénykora az 1964-1967 közötti időszak, ameddig Van Morrison volt a csapat frontembere. Amikor 1964-ben Belfastból Londonba települtek, eleinte kis klubokban léptek fel. Az alapító tag és névadó Wrixon helyére igen hamar Pat McAuley ült billentyűsként (Wrixon neve egyetlen hivatalos kiadványukon sem szerepelt). McAuley később átült a dobokhoz, a billentyűs hangszereknél testvére váltotta. Nem csupán ennyi volt a zenészvándorlás az együttesben.
A Decca kiadónál hamar felfigyeltek a tehetséges bandára. Itt jelent meg első kislemezük, a Baby Please Don’t Go-val, Big Joe Williams fekete bluesénekes szerzeményével. A zenekar egyik alapszáma lett, akárcsak a B-oldalra került Gloria (Van Morrison szerzeménye). Az utóbbit feldolgozta többek között Jim Morrison (Doors) és Jimi Hendrix is.
A Them fénykorában megjelent lemezeire rengeteg kitűnő dal került: Don’t Start Crying Now, Here Comes the Night, Mystic Eyes, It’s All Over Now, Baby Blue, Bright Lights, Big City, Half As Much, I Put a Spell On You, I’m Gonna Dress in Black, – de természetesen ez korántsem a teljes lista.
Az első Them album 1965-ben jelent meg, a következő évben a Them Again-nel már búcsúzott is a szólópályát választó Morrison. Az 1963-1966 közötti időszakban rengeteg koncertjük volt, s nemcsak Európában. Közben állandóan változott a felállás.
Morrison távozása után 1967-től új énekessel (Ken McPowell) próbálkozott a csapat. Két albumuk jelent meg. de ez már nem volt az igazi, bár az eredeti stílusból sokat megőriztek. Van Morrison szólóban is énekelte a Gloriát, természetesen nagy sikerrel. A Them néhány zenésze 1978-ban lemezt jelentetett meg, megpróbálta a zenekart feltámasztani, sikertelenül, hiszen Van Morrison nem csatlakozott hozzájuk
A Them gyakorlatilag összes dalával 1997-ben jelent meg a The Story of Them Featuring Van Morrison című gyűjteményes dupla CD. A címadó dalt Van Morrison annak idején az együttestől távozva írta és énekelte. Felkerült a válogatásra az említettek mellett a klasszikus If You and I Could Be As Two, a Hello Josephine Fats Dominó-tól, a Richard Cory a Simon and Garfunkel-től, az I Got a Woman Ray Charles-tól, a Don’t Look Back John Lee Hookertől, valamint a sok feldolgozást megért Route 66 is. Még alternatív változatokkal is kedveskedtek az igen igényes válogatáslemez szerkesztői.” (Kovács Miklós)

A zenekar eredeti felállása: Van Morrison ének, szájharmonika; Billy Harrison gitár; Ronnie Millings dob; Eric Wrixon zongora, billentyűs hangszerek; Raymond Sweetman basszusgitár.

https://zenekucko.com/05608-9

1

Views: 8

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4688Registration: 22-09-2017

The Story Of Them Featuring Van Morrison [2CD] (1997) Deram Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × öt =

Password generation