Gerendás Péter – Apák Könyve (2005) Narrator Records

Vámos Miklós 2000-ben (az Ab Ovo Kiadó gondozásában) megjelent műve, az Apák könyve az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb, százezer fölötti példányban eladott irodalmi alkotása.

“Olyan regényt akartam létrehozni, mely után akár hosszabb időre is letehetem a tollat. Ezzel a könyvvel búcsúzom a XX. századtól, föltehetően életem nagyobbik felétől.”

Az Apák könyve családregény: 12 nemzedékről szól – legfőképp azoknak elsőszülötteiről. 300 évnyi utazás a magyar térben és időben, a magyar történelemben és sorsban, valamint a magyar nyelvben is, hiszen az 1700-as években kezdődő história nyelve valamelyest igazodik a cselekmény zsinórjához, azaz fokozatosan fiatalodik.

A NarRator Records gondozásában megjelent hanghordozó az Apák könyve zenei változata. Az irodalmi mű alapján készülő dalok nemcsak a családregény stílusát, hangulatát tükrözik, de az apa-fia kapcsolat ezerarcúságáról is mesélnek. Az oly’; különböző viszonyrendszerek plasztikus, érzékeny ábrázolásának érdekében a dalok szövegét épp ezért több alkotó írja.

A könyv 12 fejezetéhez hasonlóan 12 dalt tartalmazó album zenéjének szerzője Gerendás Péter, a közismert Liszt-díjas, Huszka Jenő-díjas és Emerton-díjas előadóművész. Vámos Miklóst és Gerendás Pétert évek óta jóbarátság fűzi össze – akárcsak azokat az alkotóművészeket, akik a 12 dal szövegének megírását vállalták. Csak néhány név és cím az albumra írt versek közül: Bereményi Géza (“Váratlan lány”), Bródy János (“Harctéri fénykép”), Faludy György (“Újszülött fiamhoz”), Fekete György (“Békeidőben”), Horváth Attila (“Apám képeskönyve”), Karafiáth Orsolya (“Utolsó nyaralás”), Sztevanovity Dusán (“Betűk a porban”).

Az albumon neves zenész- és művésztársak is szerepet kapnak; hallgathatjuk Benedek Miklós versmondását, míg Presser Gábor harmonikán működik közre.

A megjelent hanghordozó nemcsak az eredeti mű színvonalas zenei változata és az irodalom “népszerűsítése”, de a közismert és sikeres (zene)szerzők, előadóművészek csapatmunkájának köszönhetően a kortárs magyar művészet egyik kiemelkedő alkotása.” (Literatura.hu)

Az albumot Gabriella küldte nekünk. Kedves Gabriella, köszönjük szépen!

A dalok:
1. Betűk a porban
2. Harctéri fénykép
3. Két nő vár
4. Vén könyvek
5. Váratlan lány
6. Apám képeskönyve
7. Saját apám
8. Hitetlen árnyék
9. Egy igazi kéz
10. Utolsó nyaralás apámmal
11. Békeidőben
12. Újszülött fiamhoz

http://tinyurl.com/y7mh6u9k

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 − három =

Password generation