Sakk-Matt – Koncert – 1968 (2003) RB Emléktársaság

Sakk-Matt

Barnus  bejegyzése frissített linkekkel.

“1968 elején megalakul a SAKK-MATT nevű együttes, amelynek bemutatkozó koncertje 1968. május 1-jén volt a Budai Ifjúsági Parkban (Radics Béla, Harmath Albert, Hönig Rezső, Miklóska Lajos és Csuha Lajos). Magyarországon addig soha nem látott szinpadi show: a fej fölötti gitározás, Béla bravúros szájjal és foggal való pengetése ekkor elkápráztatta a közönséget. A sajtó támogatását nélkülöző együttes koncertjére több, mint tízezer néző gyűlik össze. A következő évben a Gellért-hegy oldalában, aJubileumi parkban (a későbbi nagy Tabán koncertek helyszínén) hatalmas sikert ér el az együttes. A dobok mögött, egy új tag:Váradi “Vadölő” László, -és beindul a “Bélázás”. 1969 ősze, a Sakk-Matt új énekese: Demjén Ferenc. Ettől kezdve, az együttes jövőbeli irányvonalát illetően komoly nézeteltérések alakultak ki, és 1969 December 20-án feloszlik a Sakk-Matt, a búcsúkoncert a Kassák Klubban volt. Radics Béla napokra rá megalakítja a Tűzkekék nevű együttesét.

2003. novemberében elkészült a SAKK-MATT CD-je, mely az együttes eddig kiadatlan, felújított 1968-as koncertfelvételét tartalmazza. A felvételen RADICS BÉLA saját kezű és saját szájú gitározása hallható. A felvétel 1968-ban, a Danuvia Művelődési Házban készült. A zenekar saját szerzeményei mellett magas színvonalon tolmácsolta a Cream, Jimi Hendrix, John Mayall,Yardbirds, Bill Haley slágereket, ami miatt hamarosan az ország egyik legnépszerűbb koncert zenekara lett. Harmath Albert gyűjtő szenvedélyének köszönhetően fennmaradt néhány koncert és demo felvétel, a körülményekhez képest kiváló minőségben, így tanúi lehetünk az egykori, legendás koncertek hangulatának.”

Én csak azzal egészíteném ki áldott emlékű Barnus szavait, hogy velünk valószínűleg kihal majd az a korosztály, amelynek ez a zene még jelent valamit.
Bródy János megfogalmazásában:
“Egy régi dal a szalagon
és több a zaj már, mint a jel
De néhanap, ha felteszem
a szívemet szorítja el.”

https://ouo.io/6M1zL6K

0

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

nyolc + 9 =

Password generation