Jan Garbarek Group – Photo with Blue Sky, White Cloud, Wires, Window and a Red Roof (1979) ECM Records

Jan Garbarek

“Mitől aktuális 2014-ben egy 1979-ben rögzített album? Attól, hogy még mindig roppant friss. Jan Garbarek (szaxofon) ‘79-ben egyszerre több projekten is dolgozott, ekkor még mindig turnézik a Keith Jarrett (zongora) európai kvartettjének nevezett formációval.

Szemben az európai kvartettel, a Jan Garbarek Group csak félig-meddig szólal meg akusztikusan: egyrészt Eberhard Weber elektromos nagybőgőn, saját jellegzetes hangszínén játszik, másrészt Bill Connors többnyire elektromos gitáron – a „Windows” kivételével, ahol egy fémhúros elektro-akusztikus gitáron alkot, méghozzá nem is akármilyen muzsikát a társakkal. Jon Christensen (dobok) az egyetlen közös társ a kvartettből a kvintettben, aki Weberhez hasonlóan több más projektben is dolgozott együtt Garbarekkel.

Ennek a kvintettnek és az albumnak az egyik legfontosabb jellemzője egy egészen egyedülállóan és folyékonyan beszélt zenei nyelv, amely egyrészt Garbarek, Weber és Christensen erős individualitásának harmóniájából, másrészt pedig a további társak – John Taylor zongorán – kiváló érzékű kapcsolódásáról szól. Uniszónóban egyszer ezek, másszor pedig azok a hangszerek szólalnak meg egymással, emellett jellemzőek a késleltetett dallamok vagy szólamok: amíg a gitár lélegzik, a nagybőgő telít, egyszer csak néhány hanggal, másszor pedig szédítő futamokkal. És mindezt olyan kiváló arányérzékkel, hogy teljesen beszippantja a hallgatót a muzsika.

A Photo with Blue Sky, White Cloud, Wires, Window and a Red Roof minden eleme megtalálható az egyes témák címeiben: kapunk egy háromnegyedes érzetű, mégis páros ritmusú kék eget, rögtön az elején, hogy a páratlan lüktetés illúziója felemeljen minket a magasba és egy fehér felhőn utazzunk tovább. Connors képzeletdús játéka felszabadítja Garbarek energiáit, folyamatosan inspirálják egymást és lehetőséget adnak arra, hogy betekintsünk egy piros tető ablakain át a bennük élő zene zsinórjainak mozgásaira.

De az utolsó téma elnevezése (The Picture) arra utal, hogy még egy képet is kínálnak nekünk az album egészéről ezek az alkotóerejükben ’79-ben éppen a csúcson lévő muzsikusok. Nem csak kordokumentum, mert kortalan, így aztán mindenkinek, aki a jazz iránt érdeklődik, érdemes beszereznie az ECM kiadványok eme gyöngyszemét.” (Németh Attila, ekultura.hu)

A számok:
1. Blue Sky
2. White Cloud
3. Windows
4. Red Roof
5. Wires
6. The Picture

A zenészek:
Jan Garbarek – tenor és szoprán szaxofon
Bill Connors – gitárok
John Taylor – zongora
Eberhard Weber – nagybőgő
Jon Christensen – dobok

https://zenekucko.com/05594

0

Visits: 7

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Jan Garbarek Group – Photo with Blue Sky, White Cloud, Wires, Window and a Red Roof (1979) ECM Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Georgie barátunk írta: “Köszönjük az ismételt közzétételt. Garbarek pályafutásának érdekes állomása. Christensen a régi társ, Weber az új. Közben – sokak szerint – Jarrett volt a leginkább méltó “versenytársa” a sok zenész között, magam is hajlok arra, hogy kettőjük találkozása nyújtotta nekem a legnagyobb zenei kincset az egyéni karrierjük áttekintését nézve. Mindez természetesen nem kisebbíti Connors érdemeit a jelen album megítélésekor.”

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenegy − 9 =

Password generation