Procol Harum – Shine On Brightly (1968/2009) Onward Music

A Procol Harum a legsikeresebb “véletlen” együttes, amely valaha is létezett. A zenészek akik egyetlen szám felvételére jöttek össze olyan sikert arattak, hogy “kénytelenek” voltak együttest alapítani. A Procol Harum 1967-ben alakult.
Már az elsõ év is eseménydús volt a számukra. A megalakulást követő hónapokban távozott két alapító tag, Bobby Harrison és Ray Rawyer. A helyükre két kiváló muzsikus, B.J.Wilson és Robin Trower érkezett. Tower személyében egy olyan szólógitáros került a bandába, aki Jimi Hendrix nyomdokain lépdelve, annak magaslatait ostromolta. Még 67-ben készült a Whiter Shade Of Pale című dal, amely egyszerre ismertté tette az együttest.
A “Sápadtság fehérebb árnyalata” nemcsak nagyszerű szerzemény, de hűen tükrözte a Procol Harum zenéjének lényegi elemeit, sajátosságát. Hangzásviláguk érdekes elegye a blues és a szimfónikus rocknak, amihez
helyenként a klasszikus rock&roll társul. A Harum muzsikája főleg Matthew Fisher orgonajátékára épült, a többi hangszer inkább csak ahhoz kellett, hogy biztosítsák a rockzenei hangzást. Dalaik többségét a Gary Brooker-Keith Reed szerzőpáros alkotta. Első albumuk mely a zenekar nevét viselte 1967 októberében jelent meg és Amerikában nagy sikert aratott. 1968 decemberében felléptek a Miami Pop Festival -on, ahol 100.000 ember ünnepelte őket a Fleetwood Mac, Chuck Berry és a Canned Heat társaságában.
A Procol Harum, bár kiváló gitárosa volt, nem a kor igényeinek megfelelő gitárcentrikus rockot játszotta.
A zenekar három lemezt készített változatlan felállásban, majd a Salty Dog címû album után (mely a kritikusok szerint a banda legjobb alkotása) az orgonista-producer Fisher kilépett a csapatból, és vele tartott a basszusgitáros Knights is. Érdekes módon a két távozó helyére csak egy zenész, Chris Copping érkezett. Õ játszott mind a billentyûs angszereken, mind a basszusgitáron. Ekkor csak négy fővel zenélt a Procol Harum. (passzio.hu)

Ez a zenekar második albumának ráadás-számokkal felturbózott kiadása.

A zenészek: Matthew Fisher- organ, vocal on “In The Autumn of My Madness, piano on “Grand Finale”; Dave Knights – bass guitar; B.J. Wilson – drums; Robin Trower – guitar, co-lead vocal with Gary Brooker on “Wish Me Well”; Gary Brooker – piano and vocals; Keith Reid – lyrics.

http://links.snahp.it/838ha_RUm

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − tizenkettő =

Password generation