Schola Hungarica – Polyphonic Vespers for Christmas (1994) Hungaroton

A Schola Hungarica énekkar 1969-ben alakult a gregorián zene és hozzá közelálló polifon művek hangfelvételére és hangversenyszerű előadására. Az együttesnek 57 hanglemeze jelent meg. A hanglemezek a Francia Lemezakadémia nagydíját, a nyugat-berlini hanglemez-nagydíjat, a magyarországi „év hanglemeze”- és „aranylemez”-díjakat nyerték. Az együttes Magyarországon kívül Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Belgiumban, Luxemburgban, Libanonban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában adott hangverseny­eket.

A Schola Hungaricát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének tudományos kutatói és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói, Szendrei Janka és Dobszay László hozták létre Rajeczky Benjamin támogatásával. Mindhárman nemzetközileg jól ismert szakemberei a gregorián kutatásnak, eredményeiket számos könyvben, cikkben, tudományos kongresszusok előadásain hozták nyilvánosságra.

A Schola Hungarica lemezeinek műsora középkori kódexek anyagából válogatott, a kórus vezetői által átírt repertoár. Az énekelt darabok 90 %-a a tudományos szakirodalomban sem szereplő első közlés, így a lemezek a publikáció egy sajátos formájának is tekinthetők.

1. Ave Spes Nostra
2. Veni, Redemptor Gentium
3. Christus Natus Est Nobis
4. Lubilamen
5. Descendit De Caelis
6. Genealogia Christi
7. Lux Fulgebit
8. Alleluia. Dominus Regnavit
9. Eia, Recolamus
10. Procedentem Sponsum
11. Verbum, Caro Factum Est
12. Hodie Christus Natus Est
13. Dies Est Laetitiae
14. Te Deum Laudamus

http://links.snahp.it/780Schola

0

Visits: 12

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × négy =

Password generation