Black Sabbath – Black Sabbath (1970/2000) Vertigo/Castle Records

Black Sabbath

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százhetvenkilencedik (179) lemeze a brit Black Sabbath bemutatkozó albuma.

A Black Sabbath az angol Black Sabbath együttes első stúdióalbuma, amely 1970. február 13-án, pénteken (!) jelent meg Angliában, míg az Egyesült Államokban pár hónappal később, júniusban. A nagylemez a 8. helyig jutott a brit albumlistán, és 23. lett a Billboard lemezeladási listáján Amerikában.

Ennek és a Paranoid című következő album sikerének köszönhetően került be a köztudatba is a heavy metal kifejezés, amely a rockzenének azt a súlyosabb, „mennydörgő” változatát jellemezte, amit a Black Sabbath képviselt.
„ A legnagyobb problémánk mindig az volt, hogy azoknak az embereknek, akikkel felvételt készítünk, elmagyarázzuk, hogyan épül fel a hangzásunk. … Nem voltak képesek felfogni, hogy mi olyan zenekar vagyunk, akik együtt szólnak jól, nem számít az egyes zenészek hogyan szólalnak meg egyénileg. Ez tulajdonképpen egy “azt kapod, amit látsz” helyzet: csak besétáltunk, bekapcsoltuk az erősítőt és játszottunk; köszi és jóccakát.” (Tony Iommi)

Nem csak az album dalainak hangzása, hanem a basszusgitáros Geezer Butler által írt dalszövegek is az akkoriban megszokottnál sötétebb hangulatúak voltak: kísérteties, misztikus témákat dolgoztak fel. Minderre ráerősített az album sejtelmes borítója, valamint a belső oldalon található fordított kereszt képe, és benne egy okkult témájú vers sorai.
Ezek miatt a zenekart sokáig sátánistának bélyegezték. (Wikipédia)

A számok:
1. Black Sabbath
2. The Wizard
3. Behind The Wall Of Sleep
4. N.I.B.
5. Evil Woman
6. Sleeping Village
7. The Warning
8. Wicked World

A csapat tagjai: Bass Guitar – Geezer Butler; Drums – Bill Ward; Lead Guitar – Tony Iommi; Vocals, Harmonica – Ozzy Osbourn.

https://zenekucko.com/04405

0

Visits: 3

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Black Sabbath – Black Sabbath (1970/2000) Vertigo/Castle Records” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkilenc − 2 =

Password generation