Telemann – Concerti per oboe (1982) Philips

Telemann

Georg Philipp Telemann (1681-1767) a Bach előtti legnagyobb német zeneszerző, orgonista, karnagy. 

Magdeburgi protestáns lelkészcsaládból származott. Autodidakta módjára tanult meg hegedűn, fuvolán, oboán és zongorán játszani, tizenkét évesen a zene iránt cseppet sem érdeklődő helyi polgárok legnagyobb megdöbbenésére és rosszallására már első operáján is túl volt. Azt azonban nem engedték, hogy zenésznek tanuljon, a magdeburgi közvélemény ennél még a bohócot és a kötéltáncost is többre tartotta. Telemann így a lipcsei egyetem jogi fakultására iratkozott be – igaz, az egyetemre tartva tett egy hallei kitérőt, hogy megismerkedhessen Händellel.
Egyetemi éveiben inkább templomi kantáták, valamint operák komponálásában jeleskedett, mígnem 1702-ben hátat fordított a jognak és elvállalta a lipcsei operaház vezetését. Az ifjúság ezután szívesebben választotta Telemannt, mint a professzorok előadásait, úgyhogy az egyetemisták körében egyre népszerűbb, a hivatalos zenészek körében egyre népszerűtlenebb lett. 1705-ben a soraui herceg udvari karmesternek hívta meg, a herceg rendelésére több francia stílusú darabot szerzett, a francia zene iránti érdeklődése a későbbiekben is megmaradt. 1708-tól az eisenachi herceg szolgálatába állt, s megismerkedett a Weimarban dolgozó Bachhal. Ezután frankfurti zeneigazgató lett, ő kezdeményezte, hogy belépőjegyet kérjenek a nyilvános templomi hangversenyekért.
1721-től 1767. június 25-én bekövetkezett haláláig Hamburgban működött kántorként, majd az öt főtemplom zenei igazgatójaként, és idővel ő lett a hamburgi opera művészeti irányítója is. Hivatali kötelességként minden vasárnapra két kantátát írt, külön felkérésre egyéb egyházi zenét szerzett, éneket és zeneelméletet tanított. Hamburgban olyan jól érezte magát, hogy visszautasította a lipcsei Tamás-templom kántori állását, így került a posztra az őt a listán követő Johann Sebastian Bach.
Telemann minden bizonnyal a zeneirodalom legtermékenyebb komponistája, egyedül többet alkotott, mint Bach és Händel együttvéve, állítólag hamarabb megírt egy nyolcszólamú motettát, mint más egy levelet. Több mint ezer alkotása között negyven opera, negyven passió, számtalan kantáta és triószonáta, több száz szvit, nyitány, kamaradarab szerepel (a hatalmas életmű egy része még mindig kiadatlan). Átdolgozta Händel néhány operáját is, németre írva át az olasz recitativókat, beillesztve néhány saját áriáját is. Mindemellett ő alapította az első német zenei folyóiratot, a nyilvános előadások révén a zenét a szélesebb néprétegek számára is elérhetővé tette. Csekély szabadidejében leginkább egzotikus növényeit, köztük a Händeltől kapott kaktuszokat ápolta.
Emlékére szülővárosában rendszeresen tartanak Telemann-napokat, a Nemzetközi Telemann Társaság elnöke a 2005-ben Telemann-díjjal kitüntetett Székely András magyar zenetudós. (fidelio.hu)

A svájci Heinz Holliger (1939) korunk meghatározó muzsikus-egyénisége. Oboa-, zongora- és zeneszerzői tanulmányokat folytatott (komponálni Veress Sándornál és Pierre Bouleznél tanult), genfi és müncheni versenygyőzelmek után oboistaként futott be páratlanul sikeres pályát. Hangszere virtuózaként és zeneszerzőként sokat tett instrumentuma játéktechnikai lehetőségeinek és irodalmának bővítéséért, számos kortárs szerző írt számára új művet.

Korunk egyik legismertebb zeneszerzője, kamarazenei és zenekari művei mellett operaszerzőként is bemutatkozott, a Robert Walser nyomán írott, Hófehérke című operáját a Zürichi Operaház mutatta be nagy sikerekkel.

Karmesterként a világ vezető szimfonikus zenekaraival dolgozik.

Concerto In E Minor Für Oboe, Streicher Und Continuo (11:08)
01. Andante
02. Allegro
03. Largo
04. Allegro

Concerto In D Minor Für Oboe, Streicher Und Continuo (8:26)
05. Adagio
06. (Allegro)
07. Adagio
08. (Allegro)

Concerto In C Minor Für Oboe, Streicher Und Continuo (8:59)
09. Grave
10. Allegro
11. Andante
12. Vivace

Concerto In F Minor Für Oboe, Streicher Und Continuo (7:27)
13. Allegro
14. Recitativo
15. Vivace

Concerto In D Für Oboe, Streicher Und Continuo (8:25)
16. Gratsioso
17. Vivace
18. Adagio
19. Scherzando

Heinz Holliger, oboe
Academy St. Martin in the Fields
Iona Brown, director

https://zenekucko.com/05578

0

Visits: 30

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

7 − hét =

Password generation