Alessandro Stradella – Motets (1995) Virgin/EMI

Alessandro Stradelláról, korának egyik legnépszerűbb itáliai zeneszerzőjéről igazából nem is hallottam addig, míg az általam nagyon kedvelt Móra Ferenc egyik újságcikkében nem olvastam róla. Érdeklődésemet felkeltette a kalandos életű zeneszerző, és szerettem volna zenéjéről is tudni, hallani valamit.
Stradella 1644. október 1-én, 11 évvel Vivaldi születése előtt Rómában, arisztokrata család gyermekeként született. Tanulmányait Bolognában végezte, és már 20 éves korában nevet szerzett magának mint zeneszerző. 1667-ben Rómába költözött és ott egyházi zenéket írt, de zavaros pénzügyei és a szebbik nemmel való heves viszonya igen sok ellenséget szereztek neki. 1677-ben Velencébe tette át székhelyét, ahol egy nemes felesége zenetanítójának szerződtette . Stradella a tanítvánnyal Genovába szökött, s a nemes bérgyilkosai mindig a nyomában jártak. 1682-ben végzete, egy újabb nőügye kapcsán felbérelt gyilkos tőre formájában utolérte.
Korának zeneszerzőire igen nagy hatást gyakorolt hat operája, számtalan kantátája, és az először általa alkalmazott concerto grosso-i révén.

A motetta többszólamú énekelt zenemű, a középkor és a reneszánsz egyik legfontosabb zenei műfaja.
A 13. század végére gyakorlatilag világi műfaj, egyedül a tenor szólama emlékeztet egyházi, gregorián eredetére, de arra is csak dallamában, mivel gyakran nem éneklik, hanem valamilyen hangszeren játsszák.

Az előadók:
Gerard Lesne (contralto)
Sandrine Piau (soprano)

Il Seminario musicale:
Fabrizio Cipriani, Sophie Gevers-Demoures (violons)
Bruno Cocset (violoncelle, basse de violon)
Richard Myron (contrebasse)
Pascal Monteilhet (theorbe)
Jean-Charles Ablitzer (orgue positif)
Blandine Rannou (clavecin)

https://tinyurl.com/y9hx8bgq

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × négy =

Password generation