Frank Zappa – Hot rats (1969/2012) Zappa/Universal

Frank Zappa

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százhetvennegyedik (174) lemeze Frank Zappa  második szólólemeze. Frank Vincent Zappa (1940-1993) szülei másodgenerációs szicíliai, illetve görög, arab és francia származású amerikaiak voltak.
Alig 53 évet élt, de ezalatt hatvannál több lemezt készített, és minden létező műfajban kipróbálta magát a rocktól a dzsesszen át a komolyzenéig.
Tizenkét évesen kezdett dobolni, aztán 18 évesen áttért a gitárra. Klasszikusokat hallgatott, különösen Sztravinszkij és Edgar Varese volt rá nagy hatással. 1964-ben Anyák napján hozta létre “a nyugati part legborzalmasabb bandáját” Mothers Of Invention elnevezéssel.

Már az első lemez, az 1966-ban kiadott Freak Out! a legnagyobbak közé emelte a zenészt. Zappa a polgárpukkasztás nagymestere volt.
Pályatársai nagy részétől eltérően sem drogot, sem alkoholt nem fogyasztott és ezt zenekarában sem tűrte: számára a zene volt az egyetlen kábítószer.

Zappa rendkívül sokoldalú tehetség volt, könyveket is írt és filmeket is forgatott, emellett az újságírók megvalósult álma volt, hiszen állandóan szórta a poénokat, alig győzték lejegyezni aranyköpéseit.

„Nem kezdek el csak azért szomorú dalokat írni, mert hamarosan meghalok“ – nyilatkozta 1993. májusában. Zappa abban az évben, december 4-én halt meg, prosztata- és csontrák betegség szövődményeként.
„A rock sztárokkal készült interjú az a műfaj, amikor zenélni nem tudó emberek nyilatkoznak írni nem tudó embereknek, akiknek a cikkeit olyan emberek nézegetik, akik nem tudnak olvasni.“

Az 1969-es Hot Rats Frank Zappa második szólómunkaként megjelent nagylemeze (a teljez Zappa-diszkográfiában a 8.). a Mothers feloszlatása után készült, nagyrészt Ian Underwooddal együttműködve, az akkor úttörőnek számító 16-sávos stúdiótechnika minden lehetőségének kihasználásával.

A zenészek: Frank Zappa – gitár, basszus és percussion
+
Ian Underwood – billentyűs hangszerek, fúvósok, stb
Captain Beefheart – ének
Sugar Cane Harris – hegedű
Jean-Luc Ponty – hegedű
John Guerin – dob
Paul Humphrey- dob
Ron Selico – dob
Maz Bennett – basszusgitár
Shuggy Otis – basszusgitár

https://zenekucko.com/04879

1

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 + tizenegy =

Password generation