Szabó Gábor – Gypsy ’66 (1966/2006) Verve/Universal Records

Ha van olyan ikon, akinek papírmasé figuráját be lehet hajtogatni a félreismert és tragikusan elfelejtett zenész fiókjába, akkor Szabó Gábor  (1936-1982) biztosan az. A kijelentés fordítottja is igaz: ha van magyar zenész, aki a legnagyobb gitáros innovátorokra volt hatással, aki a kor szupersztárjaival játszott együtt, akinek interjúi a DownBeat lapjairól köszöntek vissza, ma meg John Legendtől Madonnáig idézik, akkor az szintén Szabó Gábor. Kiismerhetetlen, távoli világokat összehozó nagy alkotó volt. Kompozíciói hol eszköztelenül ragyognak, mint egy Pilinszky-vers, sokszor még hibákat ejtve is olyan áttetszően játékosak, mint a népdalok.
A közhelylexikonok persze megírják, hogy ő volt az első magyar, aki a világ dzsesszarisztokratái között helyet talált, mi több, nemzetközi rangot vívott ki magának, de ettől még úgyszólván tökismeretlen a hazai nagyközönség számára. Pedig ő már akkor világzenét játszott, amikor a mára zenitjén bőven túllépő műfaj még nem is létezett, és akkor fúziós dzsesszben gondolkodott, amikor az improvizatív zene még konzervatív panelekre épült. “Szabó maga a tűz” – mondta róla Charles Lloyd. Maga a tűz, ami elég hatékonyan és nagyon hamar el is égette. (langologitarok.blog.hu)

A számok:
1. “Yesterday” (Paul McCartney/John Lennon) (2:31)
2. “The Last One To Be Loved” (Burt Bachrach/Hal David) (3:43)
3. “The Echo Of Love” (Gary McFarland) (4:19)
4. “Gypsy ’66” [aka Lady Gabor] (Gabor Szabo) (7:02)
5. “Flea Market” [aka The Blizzard Song] (Gary McFarland) (2:52)
6. “Walk On By” (Burt Bachrach/Hal David) (2:53)
7. “If I Feel” (Paul McCartney/John Lennon) (3:21)
8. “Gypsy Jam” (Gabor Szabo) (5:02)
9. “I’m All Smiles” (Mike Leonard/H. Martin) (2:52)

 A lemez felvételei 1965. novemberében Englewood Cliffsben (New Yersey), a következő zenészek közreműködésével készültek: Gabor Szabo – Acoustic Guitar; Gary McFarland – Marimba; Barry Galbraith – Guitar; Sam Brown – Guitar; Richard Davis – Bass; Albert Stinson – Bass; Sadao Watanabe – Flute; Willie Rodriguez – Percussion; Francisco Pozo – Percussion; Grady Tate – Drums.

https://tinyurl.com/ybpahs2q

0

Visits: 17

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − 3 =

Password generation