Bobby McFerrin – VOCAbuLarieS (2010) EmArcy Records

Az est.hu írja: “Az ének szerepének folyamatos alakulása a Vocabularies igazi erőssége, ahogy a szinte csak ütős hangszerekkel kísért dalokban egyszerre akár négy-öt különböző feladatkörben is, egymást erősítve adnak komplex szöveteket a kórusok és a szólók. Az általában 8-10 perc hosszúságú dalok összetett, mégis könnyen értelmezhető képekben mesélnek az emberről, legyen szó akár a himnikus Wailers-adta töménytelen asszociációs lehetőségről – életutak, sorsok, feszültségek és megkönnyebbülések kibontásáról -, akár a The Garden Afrika felé mutató könnyed játékosságáról.
A műfajok határain kérdőjelek nélkül átugráló, kontinenseken keresztül-kasul rohangáló dalok Bobby McFerrint igazolják, méghozzá nem is akárhogy. A korábbi lemezeken nagy ritkán elbizonytalanodó, hangképző szervekkel keltett hangokra helyezett nyomaték ezúttal saját formátlanságának megfelelő tárolóedényt talált, és végtelen szabadságának tudatában fürdőzik a bolygó zenei hagyományainak hullámaiban.”

“A különleges hangzású dalokban több mint ötven énekes szerepel, köztük dzsesszisták, rockzenészek, gospelénekesek, törzsi énekesek, popénekesek, népzenészek és így tovább. Ebből a sokszínű masszából építkeznek a dalok, a hangok keveredésével, egymásra rétegződésével, felelgetésével, kórusával, szólóikkal, mindenféle elrendezésben, rengeteg nyelven: angolul, latinul, olaszul, szanszkritül, zulu nyelven, spanyolul, oroszul, héberül, portugálul, mandarinul, japánul, franciául, arabul, németül, gaelül, illetve egy, Bobby McFerrin által megalkotott nyelven. Elképesztő az összhatás, az összhang, amely karakteret ad a különböző felvételeknek. A dalok egy része Bobby előző dalain, illetve daltöredékein alapszik, azokat fejlesztették tovább, bontották ki a hangok muzsikájával. Bőven teret engedve az improvizációknak, a különböző finomságoknak, érdekességeknek. Az énekhangokhoz tulajdonképpen nem is társulnak hangszerek, legfeljebb csak kézi ütősök, aztán fúvósok és egy kis szintetizátoraláfestés, de nem tolakodóan.

Keveréke ez az album a dzsessznek, a popnak, a világzenének és Bobby McFerrin saját világának. Kórusmű, ha úgy tetszik, egy igazán megnyerő, kiváló énekes-zenésztől.” (Baranyi György, szoljon.hu)

A számok:
01. Baby [8:04]
02. Say Ladeo [8:43]
03. Wailers [10:25]
04. Messages [11:22]
05. The Garden [8:34]
06. He Ran to the Train [10:29]
07. Brief Eternity [6:13]

http://ouo.io/8sC8yt

0

Visits: 3

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

9 − 1 =

Password generation