Natalie Merchant – Leave Your Sleep [2CD] (2010) Nonesuch Records

Natalie Merchant

Galgóczi Tamás írta a lemezről az ekultura.hu-n:
“Bár nem végeztem ezirányú felmérést, úgy sejtem, mindenkivel előfordul időnként, hogy nem jön szemére álom, s csak bámulja a sötétben a plafont, esetleg birkákat és sarkokat számolva múlatja az időt.
Ilyenkor televízió helyett inkább zenét hallgatok, lehetőség szerint nem vérpezsdítő indulót (erre egyébként a janicsárnóta a legjobb), hanem valami nyugisabb, elmét és testet pihentető lemezt.A 10000 mániákus korábbi énekesnőjének albuma sokáig keringett köröttem, de mindenféle okok miatt egyre csak halasztódott megismerkedésünk.
Aztán jött egy álmatlan éjszaka, és akkor vége elhelyeztem az első korongot a CD lejátszóba. Én jól jártam, de más aznap nem történt, mivel nagyjából a második-harmadik szám körül elaludtam és nem emlékszem semmi egyébre. Szóval a lemez altatóként is kiválóan működik.

Az 1963. október 26-án született Natalie Merchant elképzelése persze nem az ideális gyerekaltató zene megalkotása volt, hanem valami egészen más. De ennek megértéséhez kicsit vissza kell lépjünk az időben.
Utolsó lemeze 2003-ban jelent meg, közismert angolszász dalok folkos feldolgozásaival. Még ebben az évben férjhez ment, és megszületett kislánya – Lucia. Aztán csend, amit csak egy válogatáslemez (Retrospective: 1995–2005) tört meg.

Idén aztán megjelent az új, azonmód dupla album, amin számomra meglepő módon megzenésített gyerekversek, altatódalok szerepelnek.
A témaválasztás ellenére úgy érzem, a Leave Your Sleep egyáltalán nem gyerekeknek készült, ráadásul teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy a Kalákához vagy a Ghymeshez hasonlóan Merchant az ifjabb korosztály előtt lépjen fel ezzel az anyaggal.

Sokkal inkább az idősebb korosztályt akarja elbűvölni ezekkel a szövegekkel, és még inkább a zenével. Ugyanis Merchant úgy váltogatja a stílusokat, mint más a ruháját. Sajnos a kapott demó kiadványból nem derül ki az összes közreműködő, és ebből a szempontból az egyébként korrekt kiadó (Nonesuch) honlapja sem túl bőbeszédű.
Akik biztosan jelen vannak: Wynton Marsalis Quartet, Medeski Martin & Wood, a New York Philharmonic zenekar tagjai, The Klezmatics, Lúnasa és Hazmat Modine – egyszóval valóban változatos lett az album.

Így már érthető, miért tartott évekig, mire mindent felvettek. Egyrészt időbe telt, mire Merchant kiválasztotta a megfelelő verseket, altatókat, stb. Aztán az sem volt egyszerű feladat, mire mindegyikhez kitalálta a zenét, s aztán már „csak” időpontot kellett egyeztetni az adott stílus legjobbjaival.

A változatosságot egy rövid listával próbálom érzékeltetni. Az első lemezt indító „Nursery Rhyme of Innocence and Experience” például hegedűvel és ír furulyával kiegészítve kelta/ír hangulatú, ellenben a negyedik „Bleezer`s Ice-Cream” laza jazz, cseppet sem meglepő módon a hatodik „The King of China`s Daughter” kínai dallammal és hangszereléssel bír, míg a hetedik „The Dancing Bear” már klezmer. S folytathatnám a sort, mivel majd minden számban van valami finomság, amiért muszáj újra-meg újra meghallgatni.

Természetesen a vegetariánus énekesnő méltó párja a zenészeknek, mondhatni teljes átéléssel énekel, hol vidáman, hol szomorkásan peregnek ajkairól a szavak.

Mindent összevetve a Leave Your Sleep album több napos/hetes elfoglaltságot jelent minden zenekedvelő számára, mert legalább ennyi idő kell az alapos megismeréshez. Eredetileg úgy terveztem, zárásként felsorolok pár címet (például a reggae ritmusokból építkező „Topsyturvey-World”-öt), amelyek nagyon tetszenek, de ez nem megy, mivel a dupla album majd minden szerzeményét szeretem.”

A dalok:
CD1
1. Nursery Rhyme of Innocence and Experience
2. Equestrienne
3. Calico Pie
4. Bleezer`s Ice-Cream
5. It Makes a Change
6. The King of China`s Daughter
7. The Dancing Bear
8. The Man in the Wilderness
9. maggie and milly and molly and may
10. If No One Ever Marries Me
11. The Sleepy Giant
12. The Peppery Man
13. The Blind Men and the Elephant

CD2
1. Adventures of Isabel
2. The Walloping Window Blind
3. Topsyturvey-World
4. The Janitor`s Boy
5. Griselda
6. The Land of Nod
7. Vain and Careless
8. Crying, My Little One
9. Sweet and a Lullaby
10. I Saw a Ship A-Sailing
11. Autumn Lullaby
12. Spring and Fall: to a young child
13. Indian Names

https://zenekucko.com/00056-64

0

Visits: 11

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Natalie Merchant – Leave Your Sleep [2CD] (2010) Nonesuch Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhárom − 7 =

Password generation