Katona Klári – Titkaim (1981/1997) Hungaroton-Gong

Katona Klári

Tegnap ünnepelte Katona Klári a hetvenedik születésnapját.
Isten éltesse sokáig!

Katona Klári 1972-ben a táncdalfesztivál egyik győztese volt a Bővizű forrás c. dallal. Énekelt a Kék Csillag és 1974-től a Neoton Família együttessel.
1975-ben a Tessék Választani-n első díjat nyert Ablak nincs az emberen c. dalával. 1976-ban fellépett a sopoti fesztiválon és az Év Énekesnője díjat kapott az NDK-ban. 1977-ben első díjat nyert a Metronom 77-en a Tíz percet az évekből c. dallal. 1976-tól Demjén Ferenc segítségével készítette bemutatkozó lemezét. Háromszor nyerte el az Év Énekesnője címet (1982,1985,1987). 1980-ban Kubában az Év külföldi énekesnője díjat kapta. Külföldi és hazai fesztiválokon szerepelt, majd néhány évi hallgatás után Sztevanovity Dusán és Presser Gábor segítségével elkészítette Titkaim című lemezét.

Ez volt a “klasszikus” felvezetése egy bemutatandó lemeznek. Ilyeneket lehet olvasni akkor, amikor az ismertetőt író vagy nem ismeri a lemezt, vagy semmi kötődése sincs az előadóhoz, vagy a hanganyaghoz.

Nekem volt, van, és nagyon úgy tünik, lesz is, legalábbis addig, amíg képes vagyok jeleket felfogni a külvilágból, és értelmezni is azt.

A “Harmincéves vagyok” című Presser musical bemutatásakor már megemlítettem, hogy kezdő lemezgyűjtő koromban igen gyér kollekcióval rendelkeztem, aminek egyenes következménye volt a korongok ronggyá hallgatása. Katona Klári lemeze sem úszta meg maradandó károsodás nélkül, pedig sorrendileg az első tíz lemezem között volt, de a hallgatottsági mutatója messze verte a többieket. Pedig nem is tetszettek a bungyurkára göndörített “gyöngyhajú lány”-ok, Klári zenei előélete sem hozott túl nagy izgalomba, de ez a lemez valahogy, valamiért megbabonázott. Ez volt az a lemez, amit néha végigüvöltöttem abban a hitben, hogy éneklek, máskor fejemen a fejhallgatóval, becsukott szemmel, serdülő fiúhoz méltatlan módon végigkönnyeztem, mert szentül meg voltam győződve arról, hogy Katona Klári minden hangot, minden szót kifejezetten nekem énekel.

Nyilván nem véletlen, hogy így éltem meg első zenei katarzisaimat, hiszen meghatározta azt lelki beállítottságom, korom, érzelmi túlfűtöttségem, talán Katona Klári hangja is, de szinte biztos, hogy ha ezeket a hangokat nem Presser Gábor veti papírra, nem az ő zenei alapjai támasztják meg az énekhangot, ha nem az az igényesség rögzül a barázdákban, amit ő képviselt szakmai vezetőként, akkor talán harminc év elmúltával már nem ébrednének fel régen alvó érzelmek, élmények, nem simogatnának meg újra a dallamok, mint akkor, ifjúkoromban.
Talán….

Barnus bejegyzésének frissítése.

A lemez tartalma:
1. Miért nem próbálod meg velem? [Sztevanovity/Presser]
2. Hello [Sztevanovity/Presser]
3. Miért fáj a szív? [Sztevanovity/Presser]
4. Miért ne? [Sztevanovity/Presser]
5. Miért nem próbálod meg velem? [Reprise][Sztevanovity/Presser]
6. Titkos szobák szerelme [Sztevanovity/Presser]
7. Szeretni úgy kell [Sztevanovity/Presser]
8. Egyszer volt… [Sztevanovity/Presser]
9. Gömbölyű dal [Sztevanovity/Somló]
10. Vigyél el [Sztevanovity/Presser]

https://zenekucko.com/04086

0

Visits: 56

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Katona Klári – Titkaim (1981/1997) Hungaroton-Gong” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. bujdoso (2017 Jan 17 4:19:13)
    Teljesen egyetertek, Katona Klari dalaitol maig megborzongok, vagy konnyek szoknek a szemembe, pedig nem vagyok alapvetoen romantikus alkat. Presser zeneje, Dusan szovege, igen, de Larika hangja. Amikor meg minden erolkodes nelkul, a szovegre es az erzesekre figyelve ki tudott enekelni mindent, meg az irrealisan magas hangokat is. Es koncerten is – orokre elmeny marad a Kerteszeti Egyetem klubjaban, amint ez a torekeny kislany a nagy darab cigany emberek (Babos, Szakcsi) szereteteben furodve es hihetetlen hangszeres tudasaval megtamogatva buvol el mindenkit, es enekel el mindent de mindent ugy ahogy kamasz-enem is erezte…

    0
    1. Kedves corbinf, a Kaspersky hisztizik.
      Ez már csak azért is biztos, mert a Data minden feltöltött linket vele ellenőriz.
      Mivel nincs sem kedvem, sem időm arra, hogy a különböző vírusirtók igényeinek megfelelően egy-egy linket több tárhelyre is feltöltsek, neked is csak azt tudom javasolni, hogy add hozzá kivételnek a Datát.
      https://support.kaspersky.com/KESWin/11/hu-HU/128138.htm
      Még valami: ha nem szeretnél reklámokat nézegetni, használd az AdGuard és/vagy uBlockOrigin böngésző bővítményeket.

      0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × 4 =

Password generation