Linda Ronstadt – Greatest Hits (1976) Asylum Records

Linda Ronstadt

Linda Ronstadt (1946) az amerikai szórakoztató zene egyik legjelentősebb, legsokoldalúbb és legsikeresebb előadója. Ezt elég meggyőzően bizonyítja több mint 10 megnyert Grammy-díjával, tucatnál több jelölésével, Latin Grammy, countryzenei díjával, listavezető albumaival és dalaival.

Tiszteletbeli doktorátust kapott a Berklee College of Musictól. Nyilván nem véletlen, hogy a legnagyobb énekesek, előadók is szívesen osztották meg vele a színpadot. Énekelt együtt egyebek között Dolly Parton-nal, Emmylou Harris-szel, Neil Young-gal, az Eagles együttessel, Aaron Neville-lel, Jackson Browne-nal. Elsősorban countrysztárként tartják nyilván, de bátran tett kitérőket a rock, a rock and roll, a popzene, de musical, operett és opera műfajban, gyermekeket is megcélzott dalaival. Szólóénekesnőként érezte magát elemében. Vagy két tucat filmben szerepelt. Elsősorban amerikai sztár, de nagy becsben tartják Európában is. 2011-ben egy sajtónyilatkozatban bejelentette teljes visszavonulását.
Apja gitáros volt, ő maga a zenélést a hatvanas években kezdte egyetemistaként. Először Bob Kimmel gitáros fickóval társult, együtt jutottak el Los Angelesbe. Itt Kenny Edwards gitárossal és dalszerzővel kiegészülve Stone Poneys néven léptek fel kaliforniai klubokban. 1967-ben megjelent első albumukról listavezető lett a Different Drum című dal, Mike Nesmith (Monkees) szerzeménye. További két album készült ezzel a korai együttessel.
Első önálló albuma 1970-ben jelent meg, s 1974-től a közönség is felfigyelt hangjára, dalaira, sorra követték egymást a listás slágerek.
A You’re No Good, a When Will I Be Loved a Billboard élén kötött ki. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években is nagyszerű lemezei születtek Dolly Partonnal és Emmylou Harrisszel, akikkel kifejezetten jó barátnők voltak, közös lemezt készített és koncertezett.
Popdalai közül az egyik legnagyobb sikere a hetvenes évek derekán az It’s So Easy. A rockzenéről az volt a véleménye, hogy alapjában nem neki találták ki, de például 1974-es Heart Like a Wheel című kitűnő albumán tetten érhetők a rockos “beütések”. Vezette vele a pop- és a countryalbumok listáját, platinalemez, dalai “bearanyozódtak”. Hasten Down The Wind című, 1976-os albuma a countrylistán első, a poplemezek között 3., a Simple Dreams 1977-ben a country és poplistán is első, az 1978-as Living In The USA című korongja a popalbumok legjobbja. lett.
A nyolcvanas években kevesebbet hallatott magáról, de Canciones de Mi Padre című listavezető albumával bizonyította, hogy otthonos a latin zenében is. A soulzenész Aaron Neville-lel, 1989-bn Grammy-díjat nyertek együtt. A kilencvenes évek derekán egy nagyszerű, gyermekek számára készült lemezével, a Dedicated To One I Love jutott a csúcsra.
A válogatásokkal együtt mintegy negyven albuma, több mint hatvan kislemeze jelent meg. Lemezeit a legnevesebb cégek jelentették meg köztük a Capitol, az Elektra és a Warner. Zenés filmekben és televíziós sorozatokban szerepelt.
Kerülte ugyan a feltűnést, párkapcsolatai miatt mégis kitüntető figyelmet szentelt neki a bulvársajtó. Nem is csoda, hiszen élettársa volt, Steve Martin színész, George Lucas rendező és Jerry Brown kaliforniai kormányzó. Az énekesnő soha nem ment férjhez, így szült két gyermeket..
Linda Ronstadt hallatta a szavát a politikában csakúgy mint társadalmi kérdésekben, például a melegek jogaiért és környezetvédelmi kérdésekben. 2013-ban könyve jelent meg Musical Memoires címmel. (Kovács Miklós)

A dalok:
01. You’re No Good (Clint Ballard, Jr.) – 3:40
02. Silver Threads and Golden Needles (Jack Rhodes, Dick Reynolds) – 2:20
03. Desperado (Don Henley, Glenn Frey) – 3:30
04. Love is a Rose (Neil Young) – 2:46
06. Long, Long Time” (Gary White) – 4:21

07. Different Drum (with The Stone Poneys) (Mike Nesmith) – 2:45
08. When Will I Be Loved (Phil Everly) – 2:05
09. Love Has No Pride (Eric Kaz, Libby Titus) – 4:10
10. Heat Wave (Holland-Dozier-Holland) – 2:46
11. It Doesn’t Matter Anymore (Paul Anka) – 3:26
12. Tracks of My Tears (Smokey Robinson, Marv Tarplin, Warren Moore) – 3:12

https://zenekucko.com/06077

0

Visits: 9

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

nyolc + kilenc =

Password generation