Berki Team – Igazi paradicsom – Real Paradise (1984) Krém

Magyar Jazztörténeti pillanat: ha ismereteim nem csalnak, a Berki Team albuma az első nagy­lemez Magyarországon, amely kifejezetten egy jazzénekesnek kínál sokoldalú bemutatkozási lehetőséget. Berki Tamást harmincnyolc éves korában, nyolc évvel a lublini énekverseny meg­nyerése után érte ez a megtiszteltetés, de ezek a számok korántsem csak az ő pályájának görön­gyös alakulását, hanem a jazzéneklés hazai lehetőségeit, helyét, szerepét is minősítik. Magyar­országon hangszeres jazzmuzsikusnak lenni sem tartozik a könnyű babérokat hozó, gyors nép­szerűséget ígérő hivatások közé, de énekesi pályát választani felér egy kisebbfajta önkínzással. Csillagokig nyúló üveghegyeket kell annak megmásznia, aki mégis erre akarja tenni életét. Bármerre indul az énekes, értetlenségbe, idegenkedésbe ütközik. Választása pedig a műfaj természetéből következően nem lehet más, mint saját egyéniségének kibontakoztatása: de hol talál ehhez magyar zene­szerzőt, szövegírót, zenei kíséretet és nyitott közönséget? Ebben az összefüggésben Berki Tamás útját kivételesnek kell tekintenünk, amely alap­vetően nem módosítja a szabályokat. De ha – alighanem forgalmazási okokból – engedményeket is kellett tennie a populárisabb hangzásnak, debütáló lemeze mégiscsak a valamikor áttörés első, ígéretes jele, amely képes arra, hogy lerakja a híd első pilléreit a jazzéneklés és a befogadó közeg között.

Berki Tamásban három tulajdonság ötvöződik szerencsésen; a zeneszerzői, a szövegírói és az előadói. Sikerének egyik okát abban kell látnunk, hogy sokoldalúságával mérsékelni tudja a gátló tényezők számát, s „csupán” jó dalokat kellett írnia, és megfelelő társakat keresnie megszólaltatásukhoz. Mindez találkozik a lemezen.

Elismeréssel keli szólni Berki Tamásról, az énekesről. Stílusa kiforrott, technikája feltűnés nélküli, póztalan előadásmódra teszi képessé (eltekintve egy-két affektáló gesztustól). Csak zeneileg indokolt helyen vállal scat szólót (Szerenád, Szerelemlovag), ahol frazeálási képességeit igazán megmutathatja. Egyénisége az, ami tech­nikától függetlenül átsüt éneklésén, s ami végső soron az egész lemez egységét megteremti. ~ turigabor.hu

Wesely János – dob
Marschalkó Zoltán – gitár
Berki Tamás – ének
Román Péter – basszusgitár

Tracklist:

01 – Legyen egy dal
02 – Nem
03 – Szerenád
04 – Kezet fel!
05 – Ószeres
06 – Békés Expressz blues
07 – Szerelemlovag (Igazi paradicsom)
08 – Szép kislány
09 – No nézd csak, mindenki
10 – Tartozom

https://zenekucko.com/berteaigapa

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

 

0

Visits: 40

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy × 1 =

Password generation