Glenn Gould – Bach Toccatas Vol. 1 (1976/1979) Columbia Records

A toccata (amely az olasz érinteni szóból származik) egy billentyűs hangszerre íródott zenemű, amelyben az előadó a virtuozitását mutathatja be. Nagy ritkán a több hangszerre íródott darabokat hívják így (például Claudio Monteverdi Orfeo című operájának nyitánya).

Az első forma a késő reneszánszban jelent meg, Észak-Itáliában. Az 1590-es években többek között Girolamo Diruta, Adriano Banchieri, Claudio Merulo, Andrea és Giovanni Gabrieli, ill. Luzzasco Luzzaschi komponáltak ilyen műveket. Ezekben a művekben az egyik kézben mindig akkord-kíséret van, míg a másikban virtuóz futam. Az éppen ott tanuló Hans Leo Hassler elterjesztette Németország-szerte, és így csúcsosodhatott a műfaj később Johann Sebastian Bachnál.

A barokk zene első toccatáját Girolamo Frescobaldi írta, ahol a reneszánszhoz képest szinte minden megnagyobbodott (hosszúság, virtuozítás stb.), és jobban szekciókra bomlott. Az akkordok fúgatizálódtak, a futamok mellé gyakran arpeggiók társultak. A tempó változó, de a darab mindig az improvizáció hatását kelti.

Bach (akinél a toccata általában fúgával vagy prelúdiummal társul) mellett Michelangelo Rossi, Johann Jakob Froberger, Jan Pieterszoon Sweelinck, Alessandro Scarlatti és Dietrich Buxtehude írta a leghíresebb toccatákat. (Wikipédia)

“Glenn Gould célja napnál világosabb volt: a perfekció iránti olthatatlan vágy kiélése, hisz szerinte képtelenség a tökéletest a koncert nyomasztó légkörében megközelíteni. Számára a hangverseny egy gladiátorviadalhoz hasonlított, ahol közönségnek egyéb célja sincs, mint versenyző (művész) hibáit és mielőbbi elbukását lesni. Gould megszállottan gyűlölt minden kritikátlan konvenciót, mely a hangversenyezés kultúrája köré szövődött az évszázadokkal, megvetett minden ilyen irányú mesterkéltséget és erőltetett ítészi diskurzust, a megismételhetetlenség és az egyszeri művészi inspiráció lényegtelen körülményekké degradálódtak nála. Azonban a lemezstúdió légköre igazi otthonává lett, ahol senkiéhez sem fogható életművet hozott létre.” (Balázs Miklós)

A művek:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1 Toccata in D Major, BWV 912 14:01
2 Toccata in F-Sharp Minor, BWV 910 11:43
3 Toccata in D Minor, BWV 913 17:08

A felvételek Torontóban, az Eaton’s Auditoriumban 1976. októberében és novemberében készültek.

http://tinyurl.com/ybwrdhn8

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

20 + 1 =

Password generation