The Byrds – Dr. Byrds & Mr. Hyde (1969/1990) Columbia Records

A hatvanas évek egyik legsikeresebb amerikai formációja volt a The Byrds együttes. Listavezető dalaik, előkelő helyre került albumok jelezték, hogy az Egyesült Államokban is volt igény arra a vokális hangzásra, amelyet az óvilágban a Beatles és követői honosítottak meg.A The Byrds zenei világára a Beatlesen kívül hatott Pete Seeger folkzenéje csakúgy, mint az Everly Brothers folkos rock and rollja, Bob Dylan sokrétű muzsikája és a pszichedelikus rock is. Más kérdés, hogy Bob Dylan dalai előadásukban jórészt elvesztették a protest tartalmat. Egy évtizeden át működött folyamatosan a zenekar, s ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy bekerüljön a rock and roll halhatatlanjai közé. A Rolling Stone magazin 2004-ben minden idők 100 legjobb együttesének listáján a 45. helyre sorolta őket.
Az együttes eredetileg trióként kezdte, Michael Clark és Chris Hillman még az alakulásuk évében csatlakozott a „hangadó” hármashoz. Az ötfős csapat kialakulásakor gyakorlatilag egyenértékű muzsikusok találkoztak, a vezető tulajdonképpen Jim McGuinn volt. Gene Clark egy idő után nem találta helyét, s 1966-ban távozott a zenekarból. A kvartett formáció sem volt túlságosan hosszú életű, hiszen David Crosby és Mike Clarke is távozott 1967-ben. Gram Parsons a country rock egyik prominens előadója csatlakozása egye időre megmentette a zenekart, ám Parsons és Hillman is távozott, s ettől kezdve a zenekar feloszlásáig tartott a zenészkeringő.
Az együttes egyedi hangzásához jelentős mértékben hozzájárult McGuinn egyénisége és ritkaságnak számító tizenkét húros Rickenbacker gitárja. Dave Crosby jellegzetes énekhangja szintén felismerhetővé tette a Byrdst, amelynek vokálja kétségtelenül a legjobbak közé tartozott.
Az együttes első albuma 1965-ben jelent meg, s címadó dala még ugyanabban az évben a Billbord első helyezettje lett. Ugyanebben az évben jelent meg a Turn, Turn,Turn! című nagylemez, ennek a címadója is az élre került. Több listavezető száma ugyan nem volt a zenekarnak, de kedvelt koncertsiker volt többek között a Dylantől örökölt All I Really Want To Do, a Chimes of Freedom, a The Bells of Rhymney , a He Was a Friend of Mine (McGuinn feldolgozása), a The Worlds Turns All Around Her (Gene Clark szerzeménye),
Az 1966-os esztendő Byrds-örökzöldje a Fifth Dimension, a Mr Spaceman, a What’s Happening???, az Eight Miles High. Az 1967-es Younger Than Yesterday lemezről a So You Want To Be a Rock’n Roll Star volt a legkedveltebb, bár nem került a listák élvonala közelébe.
Az együttes 1966-tól egyre inkább a pszichedelikus zenei világ felé fordult, bár a folkos énjét soha nem tagadta meg. A pszichedelikus rock egyik jellemző példája a Byrds pályáján a Younger Tha Yesterday album volt.
A nagy korszak 1968-ra véget ért, az alapító zenészek közül egyedül Roger McGuinn maradt. Gram Parsonsszal ismét stílusváltás következett, ezúttal a country rock felé. A zenekar végül 1973-ban feloszlott, bár az eredeti tagok egy időre ismét összejöttek 1972-1973-ban. Több zenész fontos szerepet kapott különböző formációkban : a legtöbbre Crosby vitte a Crosby, Stills&Nash formációval.
Az eredeti tagok találkoztak akkor is, amikor a Byrds a rock and roll halhatatlanja lett 1991-ben, majd 2000-ben is volt egy meglepetésszerű közös fellépésük. Az eredeti zenészek közül Gene Clark 1991-ben Mike Clarke 1993-bn elhunyt. (Kovács Miklós)

A számok:
01. This Wheel’s on Fire (Bob Dylan, Rick Danko) – 4:44
02. Old Blue” (traditional, arranged Roger McGuinn) – 3:21
03. Your Gentle Way of Loving Me” (Gib Guilbeau, Gary Paxton) – 2:35
04. Child of the Universe (Dave Grusin, Roger McGuinn) – 3:15
05. Nashville West (Gene Parsons, Clarence White) – 2:29
06. Drug Store Truck Drivin’ Man (Roger McGuinn, Gram Parsons) – 3:53
07. King Apathy III (Roger McGuinn) – 3:00
08. Candy (Roger McGuinn, John York) – 3:01
09. Bad Night at the Whiskey (Roger McGuinn, Joseph Richards) – 3:23
10. Medley: My Back Pages/B.J. Blues/Baby What You Want Me to Do (Bob Dylan, Roger McGuinn, John York, Gene Parsons, Clarence White, Jimmy Reed) – 4:08

A zenészek: Roger McGuinn – guitar, lead vocals; Clarence White – guitar, backing vocals; John York – electric bass, backing vocals; Gene Parsons – drums, harmonica, banjo, backing vocals
+
Lloyd Green – pedal steel guitar on “Drug Store Truck Drivin’ Man”

https://zenekucko.com/05589

1

Visits: 3

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 1 =

Password generation