Stephen Stills – Stephen Stills (1970/1995) Atlantic Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznyolcvankettedik (182) lemeze Stephen Stills első szólóalbuma.

Stephen Stills Dallasban született 1945. január 3-án, de nem sokáig maradt Texasban, családja hamar elköltözött onnan. Fiatalkorától elsősorban a folkzene érdekelte, s pályája során egy kifejezetten amerikai “találmány”, a folkrock fontos személyisége lett. Stephen Stills Floridában kezdte egyetemi tanulmányait, de csakhamar otthagyta az egyetemet. New Yorkba került, ahol nagyon sok zenészbarátságot kötött. Tisztességesen megtanult énekelni, gitározni, zongorázni, mellesleg dobolt és tamburinon is játszott, ha szükség volt rá. Soha nem volt virtuóz, de megbízható, jó színvonalon muzsikált.
New Yorkban megismerkedett Richard Furay gitárossal és énekessel, akivel 1966-ban megalakította a Buffalo Springfield együttest. Ide csábították a messzi Kanadából Neil Youngot is, aki zenészként és – Stills mellett – szerzőként is fontos (talán a legfontosabb) tagja volt a Buffalo Springfieldnek, igaz, az ő távozása indította el a bomlási folyamatot. A Buffalo Springfield létezése alig több mint egy éve alatt három kitűnő lemezt készített, és volt egy csodaszép daluk, a For What It, Worth, amely méltán sorolható a hatvanas évek végének értékei közé. Emlékezetes volt fellépésük a montereyi fesztiválon.

Stills Monterey és Woodstock között Al Kooperrel és Mike Bloomfielddel alakított kitűnő alkalmi társulatot. Készítettek egy nagyszerű albumot, a Super Sessiont, amely később arany CD-lemezen is megjelent. Első szólókorszakában sikeres turnékat hozott össze Judy Collins énekesnővel. Nem sokkal Woodstock előtt új szupercsapat született: David Crosby a Byrdsből, Graham Nash a Holliesból Stillszel együtt megalakította a Crosby, Stills and Nasht, amelyhez időnként Neil Young is társult, olyankor az ő nevével is kiegészült a formáció neve. A zenekar Woodstockban csatát nyert, hiszen olyan dalokkal rukkolt elő, mint a Suite: Judy Blue Eyes (Stills szerzeménye, amelyet Collinshoz írt), a Wooden Ships és a Sea of Madness. Szép daluk volt az 1970-es Marrakesh Express. Az együttes 1971-ben az év felfedezettjeként Grammy-díjat kapott.

Stephen Stills már 1970-ben elkészítette első szólólemezét. Egymilliónál több fogyott a nevét viselő korongból, ebben közrejátszott a “dögösebb” hangzás – Jimi Hendrix és Eric Clapton vendégszereplésével vette fel.
Ez az egyetlen olyan lemez, melynek felvételein Eric Clapton és Jimi Hendrix is közreműködött.
Stephen Stills viszonylag kevés saját lemezével is beírta nevét a folk-rock történetébe. (Kovács Miklós, harmonet.hu)

A dalok:
01. Love the One You’re With – 3:04
02. Do for the Others – 2:52
03. Church (Part of Someone) – 4:05
04. Old Times Good Times – 3:39
05. Go Back Home – 5:54
06. Sit Yourself Down – 3:05
07. To a Flame – 3:08
08. Black Queen – 5:26
09. Cherokee – 3:23
10. We Are Not Helpless – 4:20

A zenészek: Stephen Stills – vocals, guitars, bass, piano, organ, steel drum, percussion; Calvin “Fuzzy” Samuel – bass; Dallas Taylor – drums; Conrad Isedor – drums; Ringo Starr – ( “To a Flame”, “We Are Not Helpless”) drums; Johnny Barbata – drums; Jeff Whittaker – congas; Jimi Hendrix – guitar (“Old Times Good Times”); Eric Clapton – guitar (“Go Back Home”); Booker T. Jones – organ, vocal; Sidney George – flute and alto saxophone; David Crosby – vocals; Graham Nash – vocals; John Sebastian – vocals; Rita Coolidge – vocals; Priscilla Jones – vocals; Claudia Lennear – vocals; Cass Elliott – vocals; Henry Diltz – photography (cover), vocal; Liza Strike – vocal; Judith Powell – vocal; Larry Steele – vocal; Tony Wilson – vocal; Sherlie Matthews – chorus, vocals.

https://tinyurl.com/ydc5ubzq

0

Visits: 14

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkilenc − tizenkettő =

Password generation