Steps Ahead – Live in Tokyo (1986) NYC Records

A fúziós zene fénykorát jelentő hetvenes években a stílusteremtő zenekarok gyakran afféle laza “alkotóműhelyként” működtek: a nagy vezéregyéniségek állandóan cserélgették a kerettagokat, folyamatosan frissen tartva a hangzást és a kreatív feszültséget.
(Az ambiciózus ifjú titánok mélyvízbe dobálásának legnagyobb mestere kétségkívül Miles Davis volt, de megemlíthetjük még Joe Zawinult is, aki ráadásul maga is Davis-tanítvány.) A Steps Ahead gerincét Mike Mainieri vibrafonos és Michael Brecker szaxofonos jelentették, akik már az együttes 1979-es megalapításakor azt tűzték ki célként, hogy New York legvirtuózabb muzsikusaiból állítsanak össze zenekart. A nagytudású zenészek szereplése két dolgot vont maga után: invenciózus, pörgős fúziós jazzt, amely azóta is etalonnak számít a világ sok zenésze számára és sok-sok tagcserét: 1987-ig a két főhős mellett megfordult a csapatban Eddie Gomez, Steve Gadd, Peter Erskine, Eliane Elias, Victor Bailey, Hiram Bullock, Kenny Kirkland.

Legnagyobb sikereit azonban éppen abban az időben érte el a Steps Ahead, amikor a tagság némileg stabilizálódott. A Magnetic albumot rögzítő és az azt követő világkörüli turnét végigjátszó Michael Brecker (szaxofon), Mike Mainieri (vibrafon), Mike Stern (gitár), Darryl Jones (basszusgitár) és Steve Smith (dob) felállású csapat minden idők egyik legerősebb jazzrock ”szupergruppja” volt, amely hatásában csak a Biches Brew korszakbeli Miles Davis zenekarhoz vagy az első Chick Corea Electric Bandhez mérhető. Törvényszerű volt, hogy ez a sok erős egyéniség nem bírta sokáig ”egy csárdában”: a hároméves világkörüli turné után a tagok szétszéledtek, sőt maga az alapító Brecker is kiszállt. Mainieri a 90-es években is kiváló művészek segítségével próbálta életben tartani a zenekart (Dean Brown, Adam Holzman, James Genus, Bob Berg, stb.), komolyabb üzleti siker nélkül. (zajlik.hu)

Kedves Gykrantz, köszönjük a lemezt!

A számok:
1. Beirut (Bailey, Brecker, Erskine, Loeb, Mainieri) 9:53
2. Oops (Mainieri) 8:47
3. Self Portrait (Mainieri) 7:30
4. Sumo (Brecker) 9:01
5. Cajun (Brecker) 8:14
6. Safari (Brecker) 6:23
7. In A Sentimental Mood (Ellington) 4:26
8. Trains (Mainieri) 9:32

https://zenekucko.com/04199

0

Visits: 9

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 + 12 =

Password generation