Black Sabbath – Paranoid (1970) Vertigo Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznyolcvanötödik (185) lemeze a brit Black Sabbath második nagylemeze. 
“Fekete mágia, okkultizmus, a sötétség erőivel való paktálás – ilyen híre volt kezdettől fogva a birminghami Black Sabbathnak. Nem mondhatjuk, hogy ezek a dolgok teljesen légből kapottak lettek volna, de azért a Feket Szombat-ügy ennél sokkal árnyaltabb. Amit viszont mindenképpen megállapíthatunk, 1970-től a metál műfaj egyik alaphangját adták meg, elsősorban első négy albumukkal, amelyek közül sikerében és színvonalában egyaránt kiemelkedik a második, a Paranoid.
Frank „Tony” Iommi gitáros, John „Ozzy” Osbourne énekes (néha szájharmonikás), Terence „Geezer” Butler basszusgitáros és Bill Warddobos tizenéves koruk óta játszottak együtt. Iommi 17 éves koráig egy acélgyárban dolgozott és az utolsó munkanapján elszenvedett balesete döntő hatást gyakorolt a zenekar hangjára. Egy gép ugyanis levágta jobb keze középső és gyűrűs ujjának felső perceit. A balkezes Tony első kétségbeesésében megpróbálta jobb kézzel megtanulni a pengetést, hogy a húrokat ballal foghassa, szerencsére azonban zenekedvelő munkahelyi főnöke megvigasztalta azzal, hogy a nagy Django Reinhardt sem tudta használni két ujját a húrfogásban egy tűzbaleset miatt.
Ezért Tony maradt fordított felállásánál, de gitárját a lehető legpuhább húrokkal szerelte fel, amelyeket a még könnyebb kezelhetőség kedvéért egy hanggal lejjebb hangolt. Természetesen a basszusgitáros is követte példáját – ez lett az alapja a Sabbath senkihez sem hasonlítható, mélykomor hangzásának.
1970-ben , a hard rock egyik korai csúcsévében a Sabbath mindjárt két lemezzel is belehasított a dallamos, egyre bonyolultabb hangszereléseket és ritmusképleteket magáévá tévő progresszív hangulatba. Az első, a zenekar nevét viselő album után még ugyanannak az évnek a végén jelent meg a Paranoid, Sabbath- és metálklasszikusok egész sorával.” (Göbölyös N. László: Szombatra virradó sötét rettegés)

1 War Pigs 7:57
2 Paranoid 2:52
3 Planet Caravan 4:34
4 Iron Man 5:56
5 Electric Funeral 4:52
6 Hand of Doom 7:07
7 Rat Salad 2:30
8 Fairies Wear Boots 6:14

A zenészek:
Ozzy Osbourne – ének
Tony Iommi – gitár
Geezer Butler – basszusgitár
Bill Ward – dobok

http://tinyurl.com/ycclrv66

0

Visits: 26

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Black Sabbath – Paranoid (1970) Vertigo Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hat + 17 =

Password generation