Blood, Sweat & Tears – Blood, Sweat & Tears (1969) Columbia Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznegyvenedik  (140) lemeze az amerikai Blood, Sweat & Tears második nagylemeze.
A kilenctagú, négy fúvóssal felálló együttest gyakran állítják párhuzamba a Chicagóval, mivel nagyjából egyszerre tűntek fel a színen, mindkettő zenéjében fontos szerepet játszott a fúvósszekció, ráadásul ugyanannál a cégnél, a Columbiánál dolgoztak és még producerük is ugyanaz volt James William Guercio személyében.
Ha valaki nagyon erőlteti az összehasonlítást, akkor elmondhatja, hogy Clayton-Thomas és Terry Kath hangjának tónusa sem állt messze egymástól.
De itt már tényleg vége minden egybeesésnek: a Chicago azért elsősorban rockzenekar volt, amely beépített jazzes elemeket a muzsikájába, míg a Blood, Sweat & Tearsnél a rhythm and blues, a jazz különleges módon fuzionált klasszikus és kortárs komolyzenei elemekkel, sőt nem vetették meg a kabaréba való kuplék, a térzenét adó rezesbandák zenéjének hangulatát sem.
És ha már a különbségeknél tartunk: a Chicagonak felkészült szerzőgárdája volt, a B,S&T legjobb darabjai többnyire feldolgozások voltak.
A Bllod, Sweat & Tears album kereskedelmi és szakmai siker lett, 1970-ben megkapta az Év Albumának járó Grammy-díjat is. (GNL)

A számok:
01. Variations on a Theme By Erik Satie (1st and 2nd Movements) – 2:35
02. Smiling Phases (Steve Winwood, Jim Capaldi, Chris Wood) – 5:11
03. Sometimes in Winter (Steve Katz) – 3:09
04. More and More (Vee Pee Smith, Don Juan) – 3:04
05. And When I Die (Laura Nyro) – 4:06
06. God Bless the Child (Billie Holiday, Arthur Herzog Jr.) – 5:55
07. Spinning Wheel (David Clayton-Thomas) – 4:08
08. You’ve Made Me So Very Happy” (Berry Gordy Jr., Brenda Holloway, Patrice Holloway, Frank Wilson) – 4:19
09. Blues – Part II (Blood, Sweat & Tears) – 11:44
10. Variations on a Theme By Erik Satie (1st Movement) – 1:49

A zenészek:  David Clayton-Thomas – lead vocals; Lew Soloff – trumpet, flugelhorn; Bobby Colomby – drums, percussion, vocals; Jim Fielder – bass; Dick Halligan – organ, piano, flute, trombone, vocals; Steve Katz – guitar, harmonica, vocals, lead vocals on “Sometimes In Winter”; Fred Lipsius – alto saxophone, piano; Chuck Winfield – trumpet, flugelhorn;
Jerry Hyman – trombone, recorder.

http://tinyurl.com/yce8lyrx

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Blood, Sweat & Tears – Blood, Sweat & Tears (1969) Columbia Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 + nyolc =

Password generation