Crosby, Stills, Nash & Young – Deja Vu (1970) Atlantic Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznyolcvannegyedik (184) lemeze az amerikai CSNY első albuma .

Az amerikai folk-rock muzsika klasszikusai; négy ragyogó gitáros-szerző és énekes egy csapatban. David Crosby előbb a Byrds tagja volt, Stephen Stills és Neil Young a Buffalo Springfield erősségei voltak, Graham Nash pedig a londoni Hollies-ban működött. A ’69-es első lemezen még csak hárman dolgoztak együtt, Crosby, Stills and Nash az album címe, de a ’70-es Déjá Vu nagylemezen már a négyesfogat muzsikál. (Woodstockban is mind a négyen szerepelnek.)
A folk-rock műfajának ezer szépsége bontakozott ki együttműködésük során. Suite: Judy Blue Eyes, Woodstock (ez Joni Mitchell szerzeménye), Teach Your Children, Ohio (egy politikai tüntetésen agyonlőtt diák emlékére) voltak legismertebb dalaik.

Hogy ez a híres négyes is feloszlott, legalábbis sokszor évekig szünetelteti működését, azon lassan már nem is csodálkozunk. Nash nyilatkozta: “Négy individualista egy zenekarban, akik mind jól ismerik egymás titkos gondolatait is, a szeretet-gyűlölet komplexummal…”

Igazából azért sosem vált szét az együttes. Néha-néha közösen muzsikálnak, és mindegyikük megjelenteti szóló-albumait. A többiek (hol ketten, hol három) a felvételeknél szívesen közreműködnek, már csak azért is, hiszen a sajátjánál ki-ki számíthat “egy kis segítségre a barátoktól…” Így történt például ’79-ben Neil Young (őt is láthattuk Az utolsó valcer című filmben) albumán, amely a Rust Never Sleeps című film muzsikája, vagy Nash – Earth And Sky című nagylemezének esetében. (Tardos Péter Rocklexikon, 1980.)

A zenészek:
David Crosby — vocals, rhythm guitar
Stephen Stills — vocals, lead guitars, guitars, bass, keyboards
Graham Nash — vocals, rhythm guitar, keyboards
Neil Young — vocals, lead and rhythm guitar, keyboards, harmonica
+
Dallas Taylor — drums, percussion
John Sebastian — harmonica on “Deja Vu”
Greg Reeves — bass on “Almost Cut My Hair,” “Helpless,” “Woodstock,” “Our House,” “Country Girl,” and “Everybody I Love You”
Jerry Garcia — pedal steel guitar on “Teach Your Children”

A dalok:
01. “Carry On” Stephen Stills 4:26
02. “Teach Your Children” Graham Nash 2:53
03. “Almost Cut My Hair” David Crosby 4:31
04. “Helpless” Neil Young 3:33
05. “Woodstock” Joni Mitchell 3:54
06. “Déjà Vu” David Crosby 4:12
07. “Our House” Graham Nash 2:59
08. “4 + 20” Stephen Stills 2:04
09. “Country Girl (Whiskey Boot Hill/Down Down Down/”Country Girl” (I Think You’re Pretty)” Neil Young 5:11
10. “Everybody I Love You” Stephen Stills, Neil Young 2:21

http://tinyurl.com/ybc6j4n8

0

Visits: 9

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

18 − három =

Password generation