Luigi Boccherini – Guitar Quintets Nos. 3 & 9 (1990) Philips

Luigi Rodolfo Boccherini (1743-1805) olasz zeneszerző neve talán jobban ismert a klasszikus muzsika rajongói számára, mint művészete.

Luigi Boccherini híres Menüettje szinte örökzöld komolyzenei sláger, néhány kompozíciója is majdnem olyan gyakran hallható, mint nagy kortársaié, Haydné és Mozarté. Minthogy azonban élete nagy részét a 18. század német zenei központjaitól távol, Madridban töltötte, a nagyobb pályatársak mind közismertebbek lettek. Aztán, amikor II. Frigyes Vilmos hívta meg udvari muzsikusának, azzal a feltétellel tölthette be megtisztelő
állását, hogy csak a porosz király számára komponálhatott. Ezután élete végéig Madridban élt, egyre fokozódó nyomorban. Szerény ember volt, nem volt üzletember, csak a művészetnek élt. A koncertezéssel – betegsége miatt – fel kellett hagynia, némi jövedelemre darabjainak gitárra való átírásával tudott szert tenni. Egy utolsó fellángolást Lucien Bonaparte francia követ, Napóleon testvére Madridba érkezése hozott számára, akinek darabokat komponált. Szerény körülmények között halt meg 1805-ben.
Boccherini 102 négyest, 155 kvintettet, 16 szextettet és két oktettet komponált, majdnem tisztán vonós hangszerekre.
Vonósötöseiben a gordonka szólamát duplázta, hiszen elsősorban kora egyik legkiválóbb csellistája volt. A két gordonkával játszó vonósötös és a zongoraötös „feltalálójának” számít.

A lemezen Boccherini gitárötöseit előadják:
Pepe Romero – gitár és az Academy of St. Martin-In-the Fields Kamaraegyüttese, melynek tagjai: Iona Brown, Malcolm Latchem – hegedű; Stephen Shingles – viola; Denis Vigay – cselló.

Quintet No. 9 in C Major, G. 453 (“La Ritrata di Madrid”)
1. Allegro meastoso assai
2. Andantino
3. Allegretto ma non troppo – Piu allegro
4. La Ritirata di Madrid

Quintet No. 3 in B-flat Major, G. 477
5. Allegro moderato
6. Tempo di Menuetto
7. Adagio
8. Allegro

http://tinyurl.com/ybuvovlv

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

18 − három =

Password generation