Ministry – ΚΕΦΑΛΗΞΘ – Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs (1992) Warner

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 726-ik lemeze.

Kubából indulunk, Al gyerekként megélte a gyökértelenséget Amerikában, húzós családi traumákon esett keresztül, majd 15 évesen már el is merült a drogok és az alkohol világában. Bármit kipróbált, amit elé raktak, volt bolondok házában, háromszor élesztették újra, levágták az egyik nagy lábujját, kivették a fél gyomrát és egyszer kis híján amputálni kellett a jobb karját.

Alejandro Ramirez Casas néven Kubában született énekes-gitáros által vezetett zenekar, a Ministry pályafutása a szinti-pop vonalon kezdődött és első három lemezükön ott is maradt, aztán 1989-ben a „The Mind is a Terrible Thing to Taste” lemezen megjelentek a torzított gitárok, a dobgépek, és a szinti effektek sem a Bronski Beat hatásában maradtak, hanem karcosabb, fémesebb hangzást kaptak. Feltűnik a basszusgitár és az ének is kap egy elég durva torzítást. A zenekar eközben kibővül és Al Jourgensen (ének, gitár) és Paul Barker (ének, basszer) mellé további hat zenész érkezik, és így kezdődnek meg a Psalm69 zeneszerzési munkálatai. Az album sokkal agresszívabb lett mint elődje. A folyton feszült, megalkuvást nem tűrő ének (sokszor üvöltés), a lábdobok duplázása, a tamok vizeshordó szerű csattogása, a mélyre hangolt gitárok torz riffjei, a szinti és a számítógépes eszközök nem evilági hangzása, egy olyan összhatást kelt, ami egyszerre hátborzongató és mégis jó.

A Psalm 69 lemez egy olyan korban született, ahol leáldozóban volt a glam és a klasszikus heavy metal, ahol fénykorát élte a grunge és a thrash, ahol Dream Theater megvalosította a progresszivitás és a kemény zene házasságát, ahol ontotta magából Anglia a dark és doom vonal legnagyobbjait és ahol az indusztrial is éledezőben volt, így nem meglepő, hogy szinte mindenhonnan tartalmaz egy kicsit. Épp ezért nem lehet tökéletesen kategorizálni a lemezt, még akkor sem ha a zenei alap túlnyomó része azért az ipari oldalról került elő.

A sok stíluselem miatt vált ez a banda leghíresebb és szerintem legjobb albumává. Aki egy kicsit is csípi az indusztriált, szereti a gépiesített hangzásokat annak ez a lemez kötelező darab.

01. N.W.O. [New World Order]
02. Just One Fix
03. TV II
04. Hero
05. Jesus Built My Hotrod
06. Scarecrow
07. Psalm 69
08. Corrosion
09. Grace

Ministry:
Al Jourgensen – vocals, guitars, keyboards, production
Paul Barker – bass, programming, vocals, production

Additional personnel:
William Rieflin – drums
Mike Scaccia – guitar
Louis Svitek – guitar
Michael Balch – keyboards, programming
Howie Beno – programming
Gibby Haynes – vocals (5)

 http://links.snahp.it/609music
 

0

Hits: 25

Publication author

offline 18 óra

dali300

750
Comments: 333Publics: 1211Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..