The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced? (1967/2010) Legacy, Sony Music

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat századik (100) lemeze a Jimi Hendrix Experience bemutatkozó albuma. 
Az Ekultura.hu ismertetőjéből: “Jimi Hendrix (1942-1970) 1942. november 27-én látta meg a napvilágot a Washington állambeli Seattle városában.
Minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa volt, és az is a mai napig, hiszen páratlan tehetségét és korát megelőző teljesítményét mindmáig rajongók milliói ismerik el, és akkor még nem beszéltünk azokról a gitárosokról, akiket Hendrix inspirált arra, hogy kezükbe ragadjanak egy hathúrost, és annak segítségével lépjenek az önkifejezés rögös útjára.
Hendrix rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során olyan elképesztő életművet hagyott hátra, hogy annak kulturális hatásáról kár is vitatkozni.
Zenei sokszínűsége, hanyag eleganciája, energikus előadásmódja már a hippi korszakban kortársai fölé emelte, pedig ez az időszak nem szűkölködött jó gitárosokban, elég ha Jimmy Page-re, Alvin Lee-re, Johnny Winterre vagy akár Eric Claptonra gondolunk.
Nem akarom más, korabeli gitárosok érdemeit csökkenteni, de talán Hendrix volt az, aki lényegében nem egy tárgyként, hanem majdhogynem az ötödik végtagjaként használta a hathúrost.
Amikor zenész és hangszer egybeforr, az kérem maga a nagybetűs EXTÁZIS. Aki már látott Hendrixről képi anyagot, annak szerintem felesleges magyaráznom, mit értek ez alatt, aki meg még nem tette, sürgősen pótolja!
Hendrixről lehetne puffogtatni millió-egy elcsépelt frázist (a modern villanygitározás feltalálója, az első olyan gitáros, aki szexuális tárgyként kezelte a hangszerét, a pszichedelikus ős-funky megalapítója, a wah-pedál zsenije), de továbbra is az a véleményem, hogy ide nem elegendőek a szavak.
Rá kell szabadulni erre a lemezre, mert ez tényleg egy fontos mérföldköve a gitárgazdag rockzenének. Boruljunk „lila ködbe”, és engedjük, hogy hasson ez a csodálatos muzikális alapmű!”

A számok:
1. Foxy Lady
2. Manic Depression
3. Red House
4. Can You See Me
5. Love or Confusion
6. I Don’t Live Today
7. May This Be Love
8. Fire
9. Third Stone from the Sun
10. Remember
11. Are You Experienced?

A digitalizált kiadás ráadásszámai:
12. Hey Joe
13. Stone Free
14. Purple Haze
15. 51st Anniversary
16. The Wind Cries Mary

Az együttes tagjai:
Jimi Hendrix – ének, gitár
Noel Redding– basszusgitár, vokál
Mitch Mitchell– dobok, tamburin, vokál

http://tinyurl.com/yaknx8xm

0

Visits: 17

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced? (1967/2010) Legacy, Sony Music” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 + nyolc =

Password generation