The Jimi Hendrix Experience – Axis: Bold as Love (1967/2000) Sony Music

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százötödik (105) lemeze a Jimi Hendrix Experience második nagylemeze. 
“Kilenc hónappal azután, hogy Chas Chandler manager (az Animals zenekar ex-basszusgitárosa) magával cipelt egy Jimi Hendrix nevű csupaszív muzsikust Londonba, az általa alapított trió a Jimi Hendrix Experience elkészíti második albumát, az Axis: Bold as Love-ot.
Mai aggyal talán már teljesen felfoghatatlan, hogy miként lehetséges az, hogy egy zenekar olyan termékeny legyen, hogy egy éven belül nem egy, hanem mindjárt két albumot dobjon piacra.
Az Are you experienced? sikerén felbuzdulva Chas Chandler manager úgy gondolta, hogy a második album még ugyanabban az évben kihozható, pláne, hogy az első lemez mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban hatalmas siker lett.
Chas, mivel maga is zenész volt, tudta, hogy a próbák túlzásba vitele, illetve a nyomasztó, elhúzódó stúdiómunka felőrli a zenészt, ezért inkább azt a munkametódust erőltette, hogy a trió vonuljon be a stúdióba, és az ott születő ötletek kerüljenek szalagra, és amint egy felvétel albuméretté válik, nem szabad tovább piszkálni.
Nem tudom, hogy mennyire volt szándékos húzás Jimi és Chad részéről, hogy a lazább hangvételű, de hangulatilag így is korszakalkotó első lemez után egy jóval pszichedelikusabb összhatású album kerüljön a hallgatók birtokába, mindenesetre az Axis: Bold as Love dalai jóval elvontabbak, és tényleg kell hozzájuk egy bizonyos állapot, hogy maximálisan megértse a laikus fej, milyen formában is üzen a művész.
Az Axis: Bold as Love kiváló példája annak a zenei szívárványnak, ami a 60-as évek végén rejtegette aranyát az újra éhes, békével lázadó, zenével tüntető társadalom számára.
Nem betegesen szétcsúszott muzsika ez, hanem kellemesen betépett. Nem megfejthetetlen, hiszen benne van a megoldóképlet, csak meg kell keresni. Jelentem, ez nekem az album első hallgatása után tizennégy évvel sikerült. A végeredmény: öröm. Nem is kicsi.” (Vilkó T. Weber, Ekultura.hu)

A zenészek:
Jimi Hendrix – gitár, ének, vokál, basszusgitár, zongora, furulya
Noel Redding – basszusgitár, ének, vokál
Mitch Mitchell – dob, harangjáték (“Little Wing”), vokál
Trevor Burton, Gary Leeds, Roy Wood – vokál
Graham Nash, Chas Chandler – vokál, lábdobogás

A számok:
1. EXP
2. Up From the Skies
3. Spanish Castle Magic
4. Wait Until Tomorrow
5. Ain’t No Telling
6. Little Wing
7. If 6 Was 9
8. You Got Me Floatin
9. Castles Made of Sand
10. She’s So Fine (Noel Redding)
11. One Rainy Wish
12. Little Miss Lover
13. Bold as Love

http://tinyurl.com/ybm7xbze

0

Visits: 10

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × kettő =

Password generation