King Crimson – The Best Of (?) Euroton

A King Crimson az angol mesevilág királya volt, míg XX. századi névrokona a progresszív rockzene egyik korai úttörője és mindmáig egyik legszínvonalasabb képviselője.
Az együttes 1969-ben jött létre csupa olyan zenészből akik koruk ellenére nagy zenei műveltséggel, hangszeres tudással és tág érdeklődési körrel rendelkeztek. Az ős Crimson egy sikertelen együttesből a Giles, Giles & Fripp -ből alakult, Robert Giles távozásával és Greg Lake illetve Pete Sinfield és Ian McDonald érkezésével.
A banda 1969 áprilisában mutatkozott be a Speakesy Klubban. A hagyományos rockzenei hangszertár mellett egyéb hangszereket is megszólaltattak. Az igazi nagy lehetőség még ugyanebben az évben adódott, amikor a Rolling Stones emlékezetes ingyenkoncertet adott a Hyde Parkban az elhunyt Brian Jones emlékére. Itt volt, 650.000 ember előtt felvezető zenekar a King Crimson.
Az első album In The Court Of Crimson King átütő siker lett. Fripp zenei elképzelései és Sinfield frappáns, víziókkal teli szövegei a megfelelő időben kerültek megvalósításra és találkoztak a közönség ekkor még nagyszerű befogadóképességével.
A korongon, Crimson király udvarában megfér egymás mellett a rock, blues, a jazz, a komolyzene és az avantgarde. Bátran elmondhatjuk, hogy ez az album volt minden idők legnagyobb rockzenei kihívása és, hogy nem csak a szakma reagált pozitívan az kész csoda. A lemez sikere azonban nem akadályozta meg Gilest és McDonaldot abban, hogy távozzanak az együttesből. 1969 decemberében volt utoljára látható az eredeti King Crimson. Mindeközben Greg Lake tárgyalásokba kezdett Keith Emersonnal egy új együttes megalapításáról.
Ennek ellenére megszületett a következő album az In The Wake Of Poseidon ami ha lehetséges még csiszoltabb mint az első. A ritmusszekció távozó tagjai helyére Gordon Haskell (basszusgitár, ének), Mel Collins (szaxofon, klarinét) és Andy McCullough (dob) kerültek. A Crimson muzsikája nem könnyed, szórakoztató, hanem elvont gondolatok, titkos érzések zenei megformálása, amely gyakran egész embert kíván a megértéshez.” (Literatura.hu)

A számok:
01. The Court of the Crimson King
02. 21 st. Century Schizoid Man
03. Epitaph
04. Sailor’s Tale
05. Islands
06. Circus
07. Book of Saturday
08. Lady of the Dancing Water
09. The Letters
10. Exiles
11. Prelude: Song of the Gulls

https://tinyurl.com/y9q2qy29

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − tizenkilenc =

Password generation