Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973) Harvest

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázkilencvenkettedik (292) lemeze a brit Pink Floyd együttes nyolcadik albuma.

Háromszög, négyzet, kör. A legegyszerűbb formák az univerzumban. És a legtökéletesebbek. A Pink Floyd The Dark Side of the Moon című, 1973-ban megjelent nagylemezének négyzet alakú fekete borítóján fehér háromszöget látunk, a papírtok pedig fekete korongot rejt. A hanglemezt, amelynek barázdáiba tökéletes dalokat préseltek. Ezek a dalok a legegyszerűbb dolgokról szólnak. A szívdobbanásról és a lélegzetvételről, a kimerültségről és a fájdalomról, az életről és a halálról.

A hipnotikus hatású borító fehér prizmája színekre bontja a fényt. Az album dalai viszont nemcsak a színeket, azok visszáját is megmutatják. Nappal és éjszaka, rohanás és megpihenés, fent és lent, mi és ők. Egyedül az őrület páratlan. Meglátni a Hold sötét oldalát a normalitások földjéről szemlélve persze tébolyultságnak tűnik. A tiszta ész katartikus kritikájának. A Pink Floyd nyolcadik nagylemeze tehát filozófia rockzenében elbeszélve. A formátlanságtól való félelem formákba öntése.

A londoni Abbey Road stúdióban rögzített lemez tizenöt évnél is több időt töltött a Billboard 200-as listáján, és 45 millió példány kelt belőle el világszerte. A mindennapok nehézségeit énekli meg, de megkerüli valahogy a nehézkedést. Monumentálisa emberi léptékű. Sikolyokkal, óraszerkezetekkel és hangfoszlányokkal megzenésített profán oratórium. Ahogy a múlt héten (jó párszor) újrahallgattam, azt tapasztaltam, amit korábban mindig: magára irányítja a figyelmet, nem enged elkalandozni. Időtlen metszetet kínál a tudathasadt XX. századról, és nekem azt is jelenti, hogy egy vaksötét szobában a legtöbb, amit tehetünk, ha becsukjuk a szemünket, és hallgatunk. És a The Dark Side of the Moon után ijesztő csönd marad. Csönd és harmónia. (Vass Norbert)

A számok:
1. Speak to me (1:16)
2. Breathe (2:44)
3. On the run (3:32)
4. Time / Breathe (reprise) (7:06)
5. The great gig in the sky (4:44)
6. Money (6:32)
7. Us and them (7:40)
8. Any colour you like (3:25)
9. Brain damage (3:50)
10. Eclipse (2:04)

A zenészek: Roger Waters – basszusgitár, ének, VCS-3, szalagos effektek; David Gilmour – gitár, ének, billentyűs hangszerek, VCS-3; Richard Wright – billentyűs hangszerek, ének, VCS-3; Nick Mason – dob, ütőhangszerek, szalagos effektek; Dick Parry – szaxofon a Moneyn és az Us and Them-en; Clare Torry – ének a The Great Gig in the Sky-on; Doris Troy – vokál; Barry St. John – vokál; Lesley Duncan – vokál; Liza Strike – vokál

https://tinyurl.com/y7lcwgh2

0

Visits: 79

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973) Harvest” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Sokszor megfogalmaztam már magamnak, hogy nálam ez minden idők legjobb muzsikája a modern, 20. századi alkotások közül. Nagy köszönet apámnak, hogy kisgyerek koromban ilyen gyöngyszemeket hallgattunk otthon.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 2 =

Password generation