David Bowie – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972/1999) EMI

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázhatvanhetedik (267) lemeze David Bowie hatodik albuma.

“Ha a rock legszebb éveit a római birodalom aranykorához hasonlítjuk, akkor a 70-es évtized már a Domitianus utáni káoszra, értékvesztésre, a vég nélküli, egyre pazarlóbb, egyre esztelenebb orgiákra emlékeztet a forradalminak induló zenében is. És már nincsen szó a “tudattágító fűről és savról” csupán a gyilkos “mesterséges paradicsomokról”, amely még jó ideig szedi áldozatait a zenében. Ez a “glam” korszaka, amelyben voltak fényes hullócsillagok – Marc Bolantól Gary Glitterig – és a romlásnak olyan ékes virágai, mint a Roxy Music, a Queen, Lou Reed és mindenekelőtt David Bowie. Egy kifogástalan ifjú angol úriember, színjátszói és pantomimos előélettel, aki elsőként jelent meg transzvesztitaként a The Man Who Sold The World (betiltott) borítóján, de akinek androgin külseje mögött egy, az érző-gondolkodó lényeket korbácsával sakkban tartó dr. Caligari vagy Cipolla rejtőzik.

A “hósütött arcú” Ziggy Stardust karizmatikus szemfényvesztő, aki elfogadja a földiek hazug játékait, üres kábulatait, és bár vonzza az embereket, mint egy félelmetesen izgalmas látomás, saját varázslata elmúltával ő is aláhull, “miután szeretkezett egójával, felszippantotta őt az agya, mint egy leprás messiást”. Ezt a figurát Bowie színpadra is vitte, és két éven át játszotta “pókjaival”. Az előadás-sorozatban, amelynek utolsó estjét 1973 márciusában Londonban filmre vitte David A. Pennebaker, a Ne nézz vissza című Dylan-film és a Monterey Pop alkotója, Bowie vörösesszőke hajával, sovány testének kígyószerű mozgásával, lárva-vonásaival egy tombolása közben kővévált gyülekezetnek celebrálta rock-miséjét, amelyben egyszerre volt ő maga Ziggy és a könyörtelen ceremónia-mester.” (Rhythm and Love)

Az album egyébként 2017-ben bekerült az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartásába is.

A számok:
1 Five Years 4:42
2 Soul Love 3:33
3 Moonage Daydream 4:37
4 Starman 4:16
5 It Ain’t Easy 2:57
6 Lady Stardust 3:21
7 Star 2:47
8 Hang On to Yourself 2:38
9 Ziggy Stardust 3:13
10 Suffragette City 3:25
11 Rock ‘n’ Roll Suicide 2:57

A zenészek:
David Bowie – guitar, sax, vocals, piano
Mick Ronson – guitar, piano, vocals
Trevor Bolder – bass
Mick Woodmansey – drums
Dana Gillespie – backing vocals (5)
Rick Wakeman – harpsichord (5)

http://tinyurl.com/yc45so3f

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy − 3 =

Password generation