Big Mama Thornton – Jail (1975) Vanguard Records

Big Mama Thornton (Willie Mae Thornton 1926-1984) a múlt század egyik legkiemelkedőbb blues (elsősorban rhythm and blues) énekesnője volt.  Mindössze 57 éves volt, amikor meghalt, de életműve sokak számára jelentett példát.
Természetesen a blues halhatatlanja, tíz jelölést kapott a Blues Music Awardsra. A Hound Dog Elvis Presley-vel, a Ball and Chain Janis Joplin hangján élt tovább. E két dalon kívül legalább további húsz számnak volt a szerzője.
Willie Mae Thornton apja lelkész, anyja templomi énekesnő volt, heten voltak testvérek. Templomi kórusban kezdett énekelni. Első hangszere a dob volt, de igen fiatalon szájharmonikázott is. (Mindkét hangszerét autodidaktaként sajátította el.) Tizenkét éves korában tehetségkutató versenyt nyert, 1941-től énekelt és táncolt a Sammy Green’s Hot Harlem Revue-ben, főként a déli államokban turnézott a társulattal. A texasi Houstonban letelepedve ismerkedett meg igazán a blueszal.
Első felvételét az ötvenes évek legelején Big Mama Thornton néven a Peacock kiadó rögzítette. Hamarosan a rhythm and blues listára került az a bizonyos Hound Dog, amelyet azután Elvis Presley tett az egyik leghíresebb rock and roll slágerré. .
A jól ismert Johnny Otis együttesével lépett fel éveken át. Az ötvenes években főként színes bőrűek klubjaiban énekelt, ismert zenészek, köztük Roy Milton, Johnny Ace, Esther Phillips , Junior Parker, Clarence “Gatemouth” Brown és mások társa lehetett a színpadon..
A hatvanas években a nyugati parton próbált szerencsét: 1964-ben, 1966-ban és 1968-ban fellépett a Monterey Jazz Festivalon, ez szélesebb körben ismertté tette nevét. 1965-től csatlakozott az American Folk and Blues Festival utazó showhoz, amely Európában is sikert aratott. (Willie Dixon, John Lee Hooker, Sunnyland Slim, Roosevelt Sykes, T-Bone Walker és mások részvételével). Mama többször is átrándult az öreg kontinensre, sokat tanult a műfaj legnagyobbjaitól. New Yorkban, a Carnegie Hallban Muddy Waters-szel és Otis Spannel adott koncertet. Muddy Waters együttesével korábban Európában is turnézott, közös lemezfelvételük is megjelent 1965-ben és 1966-ban.
Ball and Chain című 1968-as albumának címadó dalát Janis Joplin tette felejthetetlenné. Mi tagadás, az eredeti verziót sokan nem ismerik. Folytatódtak Big Mama Thornton sikeres fesztivál-szereplései, koncertjei, tv-felvételei készültek. Megélhetési gondjai nem voltak, bár sztár sem lett műfajában. Ezzel együtt a hatvanas és hetvenes években a legjobb blues énekesnők között tartották számon. 1979-ben a San Francisco Blues Festivalon is megcsodálhatták a hangját.
Pénzkereseti okból a hatvanas évek végétől popdalokat is bevállalt, de a bluesnak soha nem fordított hátat. Talán 30 lemeze készült, forrásértékű dalokkal.
A hetvenes évek második felében az alkohol aláásta egészségét. Autóbaleset is érte, de felépült, s csakhamar ismét fellépett a Newport Jazz Festivalon Muddy Waters és B. B. King társaságában.
„Mama” 1984. július 25-én szívroham következtében elhunyt. Ezután felkapták a kiadók, sorra jelentek meg lemezei: 1992-ben a Hound Dog: The Peacock Recordings, 1994-ben a The Rising Sun Collection, egy lemeze Muddy Waters együttesével közös felvételeivel 2004-ben, a Sassy Mama és a They Call Me Big Mama 2005-ben került ismét piacra. Minden korongját elismeréssel fogadta a szakma, és keresett portéka a blueskedvelők körében. (Kovács Miklós, literatura.hu)

A dalok:
1. Little Red Rooster 6.03
2. Ball ‘N’ Chain 7.27
3. Jail 5.56
4. Hound Dog 2.47
5. Rock Me Baby 6.52
6. Sheriff O.E. & Me 3.52
7. Oh Happy Day 4.03

A lemez felvételei a Washington állambeli Monroe, és az Oregon állambeli Eugene városok börtöneiben készültek, a következő zenészek közreműködésével: Big Mama Thornton (vocals); B. Huston, Steve Wachsman (guitar); Todd Nelson (drums); Bill Potter (saxophone); J.D. Nichols (piano); George “Harmonica” Smith (harmonica); Bruce Sieverson (bass).

https://tinyurl.com/ycpeur78

0

Visits: 3

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

20 + 14 =

Password generation