Iggy and the Stooges – Raw Power (1973) Columbia Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszázkilencvennyolcadik (298) lemeze az amerikai Iggy Pop zenekara, a The Stooges harmadik nagylemeze.

“Aszfaltgepárd vagyok, a szívem napalmmal tele.” A Stooges harmadik lemeze minden ízében tökéletes műremek. Szabálytalan szépségét a kényszer szülte, a felvételek viszontagságai miatt valószínűleg sohasem fogjuk olyannak hallani, ahogyan 1972-ben a CBS londoni stúdiójában megszólalt. Az eredeti keverést Iggy végezte, de nem tetszett a Bowie-féle új menedzsmentnek. Bowie kapta a feladatot, hogy újrakeverje az anyagot, amivel egy (más források szerint két) nap alatt el is készült. Nem jött zavarba, pár hónappal korábban ő volt a producere Lou Reed Transformerének, egy Stooges-remix a Ziggy Stardust amerikai turnéjának szabadnapján simán belefért a programjába.

Bowie verziója viszont a zenekarnak nem tetszett. Művészkedőnek tartották és erőtlennek. És nem szólt rajta a dob meg a basszus. Kis híján beleestek már egy hasonló csapdába az első lemeznél, de akkor John Cale Velvet Underground-ízű keverését még időben korrigálni tudták. Most nem volt beleszólásuk, Bowie változatát ismerte meg a világ, ez a hullámzó, kusza hangkavalkád mutatott példát megannyi fiatal zenésznek, punkoknak, metalistáknak, a zenei zavarkeltők több nemzedékének. Nekik nem volt erőtlen. Sőt. Soha még nem szólt zene olyan kitörő életerővel a pusztulásról. A Raw Power halálközeli élmény, vakmerő kötéltánc a sötétség felett, biztosítóhuzalok nélkül. Harmincpercnyi tömény rock ‘n’ roll. Dekadens, pusztító és botrányosan szexi. “Táncolj az élőhalottak ritmusára!” Valójában két tizenöt perces dózis, az A és a B oldal szerkezete ugyanazt az egy kemény-egy lágy-egy gyors-egy lassú sémát követi. Egyszerű, mint a fejre esés.

Iggy először állt fel a padlóról – a lemez zűrzavaros hangulatában a második lehetőség optimizmusa a korábbi kudarc miatti kiábrándultsággal keveredik. A sikertelenség és a drogok miatt a Stooges befuccsolt. De új gitárosával, James Williamsonnal feltámasztotta a zenekart, a kemény blues-rockból életveszélyes punkőrjöngésbe váltott, és a David Bowie képében érkező mentőangyaltól lehetőséget kapott az újabb bizonyításra. Bowie legalább kétszer mentette meg az életét, de Iggy megfizette az árát. Ziggy Stardust figurája az ő nevéből és színpadi figurájából született. És azt is le kellett nyelnie, hogy a Stooges utolsó lemeze végül nem az a lemez lett, aminek ő megálmodta. (Böcskei Balázs-Sebõk Miklós)

A számok:
1. “Search and Destroy” 3:29
2. “Gimme Danger” 3:33
3. “Your Pretty Face Is Going to Hell” (originally titled “Hard to Beat”) 4:54
4. “Penetration” 3:41

5. “Raw Power” 4:16
6. “I Need Somebody” 4:53
7. “Shake Appeal” 3:04
8. “Death Trip” 6:07

Iggy Pop – lead vocals, celesta on “Penetration”, Piano on “Raw Power”
James Williamson – guitar
Ron Asheton – bass guitar, backing vocals
Scott Asheton – drums

https://tinyurl.com/yao4nu24

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Iggy and the Stooges – Raw Power (1973) Columbia Records” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz + 8 =

Password generation