Genesis – The Lamb Lies Down On Broadway [2 LP] (1974) ATCO Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszázharmadik (303) lemeze a brit Genesis hatodik, dupla albuma.

A Genesis hatodik nagylemeze, egyben az utolsó, amely felvételeinek elkészítésében Peter Gabriel is közreműködött.
E lemezt követően Gabriel elhagyta a zenekart, és megkezdődött a Genesis stílusváltása a populárisabb rock, pop-rock irányába.
Egy biztos: ez a váltás a csapatnak anyagilag sikeres volt.

“Az elborult elméjű zenészek nagy korszakában a Genesis Lamb Lies Down On Broadway-e kőkemény torazin-injekcióként pont úgy hatott, mint a Yes, vagy a King Crimson agymenései. Nagyszerűen, koncepciózusan, kimunkáltan, és bonyolultan, egy komplex álomvilágot teremtve, tehát halandóknak csak fenntartásokkal ajánljuk.
A hatvanas években, Amerikában akadt egy olyan kezdeményezés, hogy az őrülteket – nyilván, mert valójában nincs is velük semmi baj – ki kell engedni a mosolygóból, hogy visszailleszkedjenek a békés, vidám társadalomba, mely bizonyosan gyógyító szeretettel fogja őket körülvenni. Ennek eredményeképpen a hippi-korszakban szép számmal működtek különböző, (már szabad) elmeroggyantak által vezetett és kitalált szekták, és egyesek – humorosan – a progresszív rockzene óriási sikerét (és egyáltalán létezését) is e jelenség számlájára írják.

Mi kapásból meg tudjuk cáfolni azt, hogy a Genesis tagjai őrültek lettek volna, mivel ők angolok, hiába kötik őket sokan az Egyesült Államokhoz. Ez persze még nem elég bizonyíték. Többet mond, hogy mai napság is akad progrock revival, vagy ha úgy tetszik, posztprog mozgalom, elég, ha a Mars Volta költői munkásságára, a Muse kommerciális sikereire, vagy akár a Coheed and Cambria, a Wolfmother és a Tool stilizált zúzására gondolunk.
Sokan az első posztmodern rocknak tartják az alkotást; a már alapból skizo Rael (akit Peter Gabriel vezetéknevének anagrammájáról neveztek el) önmaga egy elveszett részéért indul útnak, és közben minden fontos dologgal kapcsolatban reflexió bontakozik ki; szerelem, szex, család, vallás, halál, politika, utalásokkal a görög mitológiára, Freud gondolataira, és a fogyasztói társadalomra. Vannak, akik egyenesen a Lear királyt és Jézust is belekeverik (a Rael név, és a bárány miatt)…

A mai utózmánya ennek a tudathasadásos-megmondós vonalnak a Mars Volta De-Loused In The Comatorium-ja (2003) és Frances The Mute-ja (2005), ahol megtudhatjuk, drogos lázálomban nem tanácsos sem önmagunkat keresni, sem családfakutatást végezni, ha nem akarunk véletlenül mindenkit (többek között magunkat is) megölni.
Ami miatt még a Genesis legfényesebb lemezének tekintik eme opuszt, az a hangzás és a szövegek. Valami egészen elképesztően szól, az albumon valóban a Genesis sava-borsa tündököl, és annak ellenére, hogy Tony Banksnek köszönhetően a tömérdek klasszikus utalással átitatott billentyűszólóból nem egyet kapunk, az előzőeknél nagyobb szerepet játszik a torz villanygitár-sound. Bizonyos daloknál egyébként Brian Eno is besegített különféle kütyükkel (The Waiting Room, The Grand Parade of Lifeless Packaging).” (déka, mymusic.hu)

A számok:
1. The Lamb Lies Down on Broadway 4:55
2. Fly on a Windshield 2:47
3. Broadway Melody of 1974 2:11
4. Cuckoo Cocoon 2:14
5. In the Cage 8:15
6. The Grand Parade of Lifeless Packaging 2:45

1. Back in N.Y.C. 5:49
2. Hairless Heart 2:13
3. Counting Out Time 3:45
4. The Carpet Crawlers 5:16
5. The Chamber of 32 Doors 5:44

1. Lilywhite Lilith 2:40
2. The Waiting Room 5:28
3. Anyway 3:18
4. Here Comes the Supernatural Anaesthetist 2:50
5. The Lamia 6:57
6. Silent Sorrow in Empty Boats 3:06

1. The Colony of Slippermen (The Arrival/A Visit to the Doktor/Raven) 8:14
2. Ravine 2:05
3. The Light Dies Down on Broadway 3:32
4. Riding the Scree 3:56
5. In the Rapids 2:24
6. it. 4:58

A zenészek:
Tony Banks – billentyűk, zongora
Phil Collins – dob, ütőhangszerek, vibrafon, vokál
Peter Gabriel – ének, fuvola, oboa
Steve Hackett – gitár
Mike Rutherford – basszusgitár, tizenkéthúros gitár, basszuspedál
+
Brian Eno – Enossification (vocal treatments) on “In the Cage” and “The Grand Parade of Lifeless Packaging”

https://tinyurl.com/y4jyjjjg

0

Visits: 26

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Genesis – The Lamb Lies Down On Broadway [2 LP] (1974) ATCO Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × 2 =

Password generation