Kraftwerk – Autobahn (1974/1985) Elektra/Asylum Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszázhetedik (307) lemeze a német Kraftwerk együttes negyedik stúdióalbuma.

“A Kraftwerk (magyarul: „erőmű”) német zenekar, világszerte főképp az elektronikus zene úttörő jellegű népszerűsítéséről és műveléséről híres. A hetvenes évek több más kísérletező és kiemelkedő elektronikus zenekarához hasonlóan a rockzene progresszív jellegű német vonulatából, a „kraut-rock”-ból különültek el; hamarosan tudatosan és kizárólagos jelleggel áttértek az elektronikus hangszerekkel való kísérletezgetésre; számtalan más zenekarra, és az egész huszadik századi popzenére és kultúrára mély és máig érezhető hatást téve.

A klasszikus zenei képzést kapott tagokból összeállt együttest sokan ismerhetik olyan számok megalkotóiként, mint a Das Modell, (We are) The Robots, Autobahn, illetve “Computerwelt”, vagy úgy ismerik őket, mint a technozene, a szinti-pop és az indusztriális zene megalkotóit – jóllehet ők maguk nem sorolhatóak eme műfajokba.
Feltűnőek voltak a maguk idején robotszerű kosztümjeiknek, ipari és technicista díszleteiknek és filozófiájuknak köszönhetően, amely az embert mutatja gépként, a „gép-zenével” összefonódva, szimbiózisban, ezzel az ember és gép közös harmóniáját próbálták a közönség elé tárni.

Általában minimalizmusra törekvő zenéjükben a rengeteg szintetikus, gépi hang (telefoncsörgés, EKG-géphang stb.) mellett jellemzőek az egyszerű (kezdetben monofonikus) dallamok, a beszédszintetizátorok használata vagy ezek utánzása, és a hasonló, ipari és gépekkel kapcsolatos asszociációkat keltő hatások.

1974-ben kiadták az Autobahn (Autópálya) című albumukat, az első valódi nagy sikerüket, amely nem csak egy kisebb közösségre korlátozódott.

A címadó szám több mint 22 perces, több tételre van osztva. Ennek a számnak a rövidített változata elérte az angol és az amerikai TOP 10-et is.

Az Autobahn című szám utáni többi track viszont megmaradt a kísérletezősebb számok szintjén (ez nem negatívan értendő). Ezen az albumon alkalmazzák először a tematikus szerkezetet, azaz mindegyik album egy témáról szól (jelenet az autózásról, mobilitásról, az autópályák monotóniája mögötti értékek).” (rockdiszkont.hu)

A számok:
1. Autobahn (“Motorway”) (Ralf Hütter, Florian Schneider, Emil Schult) 22:43
2. Kometenmelodie 1 (“Comet Melody 1”) (Hütter, Schneider) 6:26 (inspired by Comet Kohoutek)
3. Kometenmelodie 2 (“Comet Melody 2”) (Hütter, Schneider) 5:48
4. Mitternacht (“Midnight”) (Hütter, Schneider) 3:43
5. Morgenspaziergang (“Morning Walk”) (Hütter, Schneider) 4:04

A Kraftwerk:
Ralf Hütter – voice, electronics, synthesizer, organ, piano, guitar, electronic drums, artwork reconstruction
Florian Schneider – voice, vocoder, electronics, synthesizer, flute, electronic drums
Wolfgang Flür – electronic drums “Kometenmelodie 1–2”
Klaus Röder – electric violin “Mitternacht”

https://tinyurl.com/yxmbkrcl

0

Visits: 15

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − 1 =

Password generation