Taurus Ex-T: 25 75 82 – Eredeti koncertfelvétel, 1972. május 1., Budai Ifjúsági Park (2001) La Ventana

Az LGT-vel szemben a hetvenes évek elejének másik magyar szupergruppja, a hard rockot honosító Taurus csak rövid ideig létezett és mindössze egy kislemezt ért meg eredeti felállásában (Radics Béla – gitár, Balázs Ferenc – ének, billentyűk, Som Lajos – basszus, Brunner Győző – dob).

Most végre szembesülhetünk a legendával: egy teljes koncert felvételével. A Taurus első nyilvános koncertjéről van szó (a név mögötti számsor a dobos telefonszáma), alig néhány hónappal azután, hogy a négy zenész, akik között kommersz és underground múltú egyaránt akadt, elhatározta, hogy megteremti a hard rock hazai verzióját, kizárólag saját szerzeményekkel.

A kísérlet sikeres, a siker elsöprő volt. Bár szinte minden számon érezni, éppen milyen külföldi példa ihlette (Led Zeppelin, Steppenwolf, Cream, Uriah Heep, Jimi Hendrix, Santana stb.), és néhány érzelgősebb pillanat is akad, az egész produkció összeszedettsége és vitalitása lenyűgöző (a nyitódalé, a Királyi madár című Radics-szerzeményé különösen).

A fő hely – amint erről a közönség állandó “Béla! Béla!” skandálása is tanúskodik – természetesen Radicsé, aki az LGT-s Barta Tamás mellett a korszak legjobb magyar gitárosa volt (és itt most jöhetne egy fejezet arról, mekkora szégyen, hogy a Taurus korán félbeszakadt sikersztorija után, egészen 1982-es haláláig nem kapott hozzá méltó bizonyítási lehetőséget).

A koncertet megörökítő felvételt Radics 1981-ben adta egy barátjának, és bizony hallatszik, hogy egy évtizedeken át hányódott és rongyolódott magnószalagot hallunk, de a technikai tökéletlenségen is átjön a dolog jelentősége. Kordokumentum.

Az eredeti szalagot Szaghmeister Ödön bocsátotta rendelkezésünkre, külön köszönet érte. Döme korábban az Aréna rockcsapat énekese és gitárosa volt. A klasszikus rock és rhytm and blues, de elsősorban Radics Béla szeretők táborába tartozik. A szalagot Radicstól kapta 1981 augusztusában és szerencsére megőrizte. Ő tette lehetővé, hogy a legendás szupergroup lemeze megjelenhessen. (rockbook.hu)

Az eredeti hangfelvételt a szegedi TBB hangstúdióban restaurálták. (rockbook.hu)

1. Királyi madár /Radics-Brunner-Radics/
2. Szólíts meg vándor /Balázs-Brunner-Horváth/
3. Hosszú éjjel, hosszú nap /Som-Horváth/
4. Éjszakai vonat /Som-Horváth/
5. Lángszívű lány /Radics-Horváth/
6. Kopácsműhely /Brunner/
7. A lány, akire szerelemmel nézhetek /Balázs-Brunner-Horváth/
8. Szép lányok jönnek… /Balázs-Horváth/
9. Anyám, vígasztalj /Balázs Horváth/
10. Zöld csillag /Radics-Brunner-Radics/
Bónusz:
11. A bika jegyében /Radics-Horváth/

https://tinyurl.com/yyqryqxx

0

Visits: 46

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 − egy =

Password generation