Iggy Pop – The Idiot (1977) • Virgin [Reissue 2017]

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 387-ik és Iggy Pop 4. lemeze.

Az 1977. március 18-án megjelent – címében Dosztojevszkij Félkegyelműjére utaló – egyszerre funkos, punkos, dark és robotikus The Idiot – egyesek szerint James Brown és a Kraftwerk keresztezése – volt Iggy Pop debütálása szólóban. Az album valójában egy “berlini Bowie-album” – bár egyébként Párizs-München-Berlin tengelyen készült, a keverés és az utómunkálatok zajlottak csak a nyugat-berlini Hansa stúdióban -, hiszen Bowie produceri irányításával párhuzamosan készült az első “berlini” – valójában a The Idiothoz hasonlóan csak részben Berlinben rögzített – Bowie-albummal, a Low-val.

A dalok mindegyikét David Bowie-val közösen írták, már alig van nyoma a The Stooges stílusának. ASister Midnight című dal először Bowie 1976-os Station to Station turnéján hangzott el, ezt a dalt Red Money címmel Bowie felvette a Lodger című lemezére, a China Girl című dal meg a Let’s Dance című Bowie-lemez slágere lett. Életük ezekben az években annyira összekapcsolódott, hogy Iggy és Bowie néhány évig együtt laktak Berlinben, ráadásul Bowie szintisként turnéra is ment Iggy-vel.
A kritikusok nagy része a legfontosabb Iggy-albumnak tartja, a másik része a még ugyanebben az évben, szintén Bowie segítségével készült Lust for Life-ra esküszik.

A lemez popkultúrára gyakorolt hatása is jelentős. A Nightclubbing című szám a Trainspottingból (mármint a több, mint a 20 évvel ezelőttiből) lehet ismerős (ahogyan az említett Lust for Life címadó dala is), a Funtime-ot többek közt a Blondie, Boy George és az R.E.M. is játszotta. A lemezt olyanok emlegetik-emlegették hatásként, mint többek közt a Joy Division, a Nine Inch Nails, a Siouxsie and The Banshees vagy a Depeche Mode.

Ez a lemez pörgött a Joy Division-énekes, Ian Curtis lemezjátszóján, amikor 1980. május 18-án felakasztotta magát.

Érdekesség, hogy miközben a „punk atyjaként” is ismert Pop tulajdonképp itt valamennyire szakított a vad, punkos zúzással, Angliában ekkor indult az – Amerikából importált – stílus igazi diadalútjára többek közt a Sex Pistols-szal, vagy a The Clash-sel.
/hvg.hu/

1. Sister Midnight
2. Nightclubbing
3. Funtime
4. Baby
5. China Girl
6. Dum Dum Boys
7. Tiny Girls
8. Mass Production

Iggy Pop – ének
David Bowie – billentyűk, szintetizátor, gitár, zongora, szaxofon, xilofon, háttérvokál
Carlos Alomar – gitár
Dennis Davis – dob
George Murray – basszusgitár
Phil Palmer – gitár
Michel Santangeli – dob
Laurent Thibault – basszusgitár

Producer: David Bowie

https://links.snahp.it/96QgOm5cxkp7ArcmBwKj1S68xSlhmtGAQLd
A Velvet Underground egyik agya, Lou Reed befogadta Iggyt néha-néha, aki a vendégszeretetet a legtágabban értelmezve annyira hangosan szexelt a neki szánt szobában, hogy nem nagyon aludt senki, ha hazaesett valakivel.

Az egyik este után, amikor Nicót, a német énekesnőt csábította el, lesétált a reggeliző asztalhoz pucéran, megszorította a farkát, majd amikor előfolyt belőle valami zöldes, gennyes folyadék, akkor csak annyit kérdezett:

Ez tripper?

1

Hits: 68

Publication author

offline 4 óra

dali300

709
Comments: 308Publics: 965Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..