Syd Barrett – Barrett (1970) • EMI ‎[Reissue: 1993]

A Pink Floyd legszigorúbb kritikusai szerint a zenekar pályafutása során soha nem ért olyan magasságokba, mint az első, 1967-ben megjelent The Piper at the Gates of Dawn című lemezzel – ugyanezen műértők szerint ez pedig egyértelműen azzal magyarázható, hogy kevéssel az album elkészülte után Syd Barrett távozott a bandából.

Tény, hogy az első lemezen énekesi, gitáros és dalszerzői minőségben közreműködő Barrett volt a legnagyobb hatással a Pink Floyd korai, azóta pszichedélikus-rockként aposztrofált hangzásának kialakításában, ám a zenekar tagjai abban is egyetértenek, hogy a későbbiekben gyakorlatilag lehetetlenné vált együttműködni a kreatív zsenivel.

A Pink Floyd egykori producere, Richard Buskin visszaemlékezése szerint először 1967-ben volt észlelhető, hogy Barett komoly problémákkal küzd: ekkor egy lemezfelvétel kellős közepén kapott idegösszeomlást, majd egyszerűen otthagyta a bandát. A későbbiekből rekonstruálható, hogy Barrettet akkor nemcsak pillanatnyi indulatok fűtötték, hiszen látványos kivonulása után csupán egyszer tért vissza a stúdióba – egy kopasz, meghízott, teljességgel elveszett, szótlan alak, akit együttestársai sem ismertek fel elsőre -, éppen akkor, mikor a zenekar tagjai az ő tiszteletére írt Shine On Your Crazy Diamond című számot rögzítették.

Barrett azonban nem gondolta meg magát, sokáig úgy tűnt, hogy a Pink Floyd még azelőtt feloszlik, hogy az első lemez komoly visszhangját kamatoztatni tudta volna. Az együttes azonban mégis túlélte Barrett hiányát, és David Gilmourral kiegészülve 1968-ban megjelentette második nagylemezét, a Saucerful of Secrets-et – ezen az albumon egyébként néhány szám erejéig még Barrett játéka is hallható, hiszen 1967 első félévében még aktívan részt vett a lemezfelvételeken.

A Pink Floyd tagjai a viharos szakítás ellenére nem akartak hátat fordítani Barrettnek, ő azonban szinte teljesen elszigetelte magát a külvilágtól. A hetvenes évek során még megjelentetett néhány szólólemezt – a korábbi zenésztársai törődését szemlélteti, hogy a második önálló munkájának elkészítésében épp utódja, David Gilmour is segédkezett – majd jó húsz évre teljesen kivonult a társadalomból. Ennek lehetséges okairól a mai napig csak feltételezések szólnak, annyi biztos, hogy súlyos drogproblémákkal és ennek következtében kialakult pszichés zavarokkal is küzdött, egyesek szerint előrehaladott paranoia kínozta.

Bár a nyilvánosság a hetvenes évek közepétől kezdve teljesen szem elől tévesztette Barrettet, a zenei életben még sokáig érezni lehetett zsenialitásának hatását. A korai pszichedelikus előadók – mint például Julian Cope, a Television Personalities vagy éppen Robyn Hitchcock – mindig is nyíltan és büszkén vallották, hogy zenéjüket Barrett munkássága inspirálta. Talán eltűnésének is köszönhető, hogy személye köré az évek során valóságos kultusz épült.

Barrett 2006 július hetedikén, 60 évesen, “nagyon csöndes, nyugodt körülmények között távozott”, aki évtizedek óta visszavonultan, édesanyjával élt.

01. Baby Lemonade
02. Love Song
03. Dominoes
04. It Is Obvious
05. Rats
06. Maisie
07. Gigolo Aunt
08. Waving My Arms In The Air
09. I Never Lied To You
10. Wined And Dined
11. Wolfpack
12. Effervescing Elephant
Bonus tracks on 1993 re-issue:
13. Baby Lemonade (Take 1)
14. Waving My Arms In The Air (Take 1)
15. I Never Lied To You (Take 1)
16. Love Song (Take 1)
17. Dominoes (Take 1)
18. Dominoes (Take 2)
19. It Is Obvious (Take 2)

Syd Barrett / guitars, vocals
Richard Wright / Hammond, harmonium, piano, co-producer
David Gilmour / bass, 12-string acoustic guitar (1), organ (4,7), drums (3,9), co-producer
Vic Saywell / tuba (11)
Jerry Shirley / drums, percussion (7)
John Wilson (Willey) / percussion (7)

https://links.snahp.it/zkgQeyM5j6amqsT3Ymqpyf0a21aj01mpjo1
 

1

Hits: 136

Publication author

offline 5 óra

dali300

709
Comments: 308Publics: 965Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..