Bajdázó – Boldog a hegy (2017) Szerzői kiadás

A 2017-es lemezen mindössze hat dalt hallhatunk, amelyek összesen bő fél órát tesznek ki. A számok hosszú játékidejét nem egy-egy téma kibontására használják, hanem inkább egy atmoszféra monoton lüktetésének megélésre. Az első egy percben szinte mindent megkapunk, amely a későbbiekben történni fog – nem lesz katarzis, egy természetes körforgásba kell belevetnünk magunkat. A monotónia behúzó ereje a legtöbb számban érvényesül.

Milyen is a Bajdázó (hit)világ? Ha kicsit körbenézünk a honlapjukon, azt látjuk, hogy alapvetően a természet felől határozzák meg magukat, méghozzá konkrét tájegységünk, a legnagyobb összefüggő lakatlan területű börzsönyi táj felől. Ez a fajta miliő és az ebből fakadó identitás már önmagában is érdekes, az pedig még inkább, hogy e vidék hangulata hogyan tud realizálódni a zenében. A Bajdázó magányos zenét játszik, elvisz a lakatlan természetbe, hol „csak befelé vezet kiút”. A szöveg gazdag poétikus eszközökben, például toposzokban (csillag, part, börtön, út, tűz stb.), amelyekkel megnyitja a teret az asszociatív értelmezéseknek, és könnyen teremt meg univerzális érzéseket bennünk. Nem a hagyományosabb értelemben vett isteni jelenlét fogja össze a dalszövegeket, hanem inkább a panteizmus, amely szerint a természetben ott van az isteni rend. Ez a hit a természetből nyeri erejét, a szövegekben összefonódik természet és ember, amellyel emlékezteti a hallgatót mint civilizált embert arra, mi az, amit hátrahagyott a város falain kívül.

A Bajdázó zenéje szuggesztív erejű, spirituális hangulata, vibráló hangképei nem idegenítik el a hallgatót még akkor sem, ha a téma esetleg fájdalmas. Stílusuk befoghatatlan – meglehet, tényleg a börzsönyi levegő sugallatára lett ilyen. Ha így van, akkor vágyom a többi országrész zenéjét, ami belülről fejlődik ki, ami hanggá formálja a lokális tapasztalatokat. Milyen szép és változatos lenne így a magyar zenei kultúra! ~ Theisz Gábor (kortarsonline.hu)

Mile Zsigmond – gitár, ének
Győrffy Ákos – gitár, effektek
Gugyella Zoltán – basszusgitár
Kas Bence – ütőhangszerek

Tracklist:

01 – Bontsunk szárnyat
02 – Meghalt a barátom
03 – Varrva a szám
04 – Két csönd
05 – Ki az ott fenn?
06 – Boldog a hegy

https://zenekucko.com/bajbolahe

Ha kicsomagoláskor jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

 

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc − négy =

Password generation