Grencsó Poetry Collective – Ajtótól kapuig / From Door to Gate (2019) Adyton Records

Grencsó István (1956) szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert.

1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval több albumot jelentetett meg.

Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. „Mindig szeretek valami izgalmasat keresni” – vallja magáról. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett a marokkói gyökerű Gnawa Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral.

Koncertezett és felvételeket készített többek között Paul Termos-szal, Peter Kowalddal, Tobias Delius-szal, Peter Brötzmannal és az orosz Noise Orchestra-val. Ars poeticáját, konvencióktól mentes gondolkodását örökítette meg a Duna Műhely által készített Szabad vagyok című portréfilm.

Szalontay Tünde – szöveg
Grencsó István – fúvós hangszerek, zongora
Heidrich Roland – elektromos és akusztikus gitár
Bolcsó Bálint – elektronika, effekt
Benkő Róbert – bőgő

Tracklist:

01 – Ajtótól kapuig
02 – Csak
03 – Építményeken túl
04 – Illatozva
05 – Csipkebokor
06 – Még sohasem láttalak
07 – Sírunk
08 – Titkon
09 – Mindent egybevetve
10 – Várakozom
11 – Hogy is fú a szél?
12 – Maradni csendben
13 – V alakban
14 – Egy csipet só
15 – Már jó ideje
16 – Hamu sincs és nincs salak

https://tinyurl.com/y23s79tr

Ha kicsomagoláskor jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 − egy =

Password generation