David Bowie – “Heroes” (1977) • Parlophone [2017 Remastered Version]

„There’s Old Wave. There’s New Wave. And there’s David Bowie…” (vagyis van régi hullám, vanúj hullám és van David Bowie).

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 384-ik lemeze.

1977. október 14-én jelent meg David Bowie ”Heroes” című nagylemeze. Ez volt Bowie 12. sorlemeze, egyben a Berlin Trilógia második darabja, a szintén 1977-ben megjelent Low folytatása.
Bármelyik Bowie-lemezre azt mondani, hogy talán a legjobb, igen veszélyes dolog. A ”Heroes” azonban tényleg esélyes erre a címre a nagy életműből: igazán beérett a Brian Eno-féle kísérletezés, Tony Visconti is csúcsformában volt, ráadásul sokat segített az anyagnak, hogy ezt tényleg végig egy városban – nyilván Berlinben – készült, nem úgy, mint a trilógia nyitó és záró anyaga. Maga a lemez a legtökéletesebb tükörképe a Hidegháború időszakának, ráadásul épp egy olyan városban készült, amelyben fizikailag is megjelent a kettészakadás. A város életét évtizedekig meghatározó fal nem is csoda, hogy ilyen erős inspirációs forrás volt, ugyanis Visconti szerint párszáz méterre voltak attól a nyugati oldalon, így a stúdióból folyamatosan látták azt.

Bowie rajongott a krautrock zenekarokért (a krautrock egy fura szóvicc-szerű kifejezés, amellyel a brit zenei újságírók illeték a német pszichedelikus rockot / kísérletező rockot játszó zenekarokat), főleg a Neu! nevű zenekarért. A Neu! akkori legfrissebb lemezén (Neu! ’75) szerepelt a Hero című dal, ez ihlette Bowie ”Heroes” című dalának témáját, amely végül a lemez címadó dala lett. Ez volt az első Bowie-lemez, amelyen feltűnt Robert Fripp, a King Crimson egyik gitárosa (érdekesség, hogy a Low és a ”Heroes” közös 1978-as turnéján az az Adrian Belew lett a turnégitáros, aki később a King Crimoson tagja is volt sok éven át, valamint a trilógia zádarabján :Lodger 1979, is gitározott).
/musicbackstage.hu/

01 – Beauty and the Beast
02 – Joe the Lion
03 – ‘Heroes’
04 – Sons of the Silent Age
05 – Blackout
06 – V-2 Schneider
07 – Sense of Doubt
09 – Neuköln
10 – The Secret Life of Arabia

David Bowie – ének, billentyűk, gitár, szaxofon, koto, háttérvokál
Carlos Alomar – ritmusgitár
Dennis Davis – dob, ütőhangszerek
George Murray – basszusgitár
Brian Eno – szintetizátor, billentyűk
Robert Fripp – szólógitár
Tony Visconti – háttérvokál
Antonia Maass – háttérvokál

David Bowie – producer
Tony Visconti – producer, hangmérnök

https://links.snahp.it/gwSLMYZn8dGqJmW6EK4rrQFIhoqhAgUwb4h

The Perks of Being a Wallflower – Heroes OST

… érdekes adalék, hogy Bowie 2013-ban, 10 év kihagyás után megelent lemeze (The Next Day) borítója és hátsó borítója tejes mértékben a ”Heroes” dizájnt kapta meg, amelyet aztán egy nagy fehér négyzettel spékeltek meg, a nem releváns szavakat (vagyis az előadó nevén kívül lényegében mindent) pedig áthúztak. Jonathan Barnbrook desingner szerint ez arra utalt, hogy a múltat el kell felejteni vagy el kell tüntetni. Az eredeti albumborító fotóját Masayoshi Sukita japán fotóművész készítette.
 

 

 

 

 

0

Találatok: 91

Publication author

offline 1 nap

dali300

38
Comments: 395Publics: 1304Registration: 25-09-2017

David Bowie – “Heroes” (1977) • Parlophone [2017 Remastered Version]

” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?