Einstürzende Neubauten – Kollaps (1981) • ZickZack

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 478-ik lemeze.

Az Einstürzende Neubauten – a szlovén Laibach mellett – a kortárs elektronikus zenék keményebb vonalának alapvető és megkerülhetetlen alapzenekara, és legjelentősebb inspirálója a Nine Inch Nails által fémjelzett elektro-metálnak vagy a Rammstein által bravúrosan kommercializált ipari rocknak.

Blixa Bargeld, az 1980-ban alakult, angolszászok számára kiejthetetlen nevű, Einstürzende Neubauten zenekar énekese és alapítója, fekete öltönyben, olyan jelenség, amiről csakis a nyolcvanas évek rezervált és misztikus Nyugat-Berlinje juthat eszünkbe. Az indusztriális társadalom kitaszított gyermeke és a new wave ikonja egyszerre, akár az a kis menetelni nem tudó, barlangrajzot idéző pálcikaember, a zenekar emblémája.

Kevéssel a punkok forradalma után (akkoriban épp a punk eksztázisa töltötte csordultig a romantikára fogékony német szíveket) és a Can, a Kraftwerk és a Neu után megtalálták a jó pillanatot arra, hogy létrehozzanak valami össztársadalmi léptékkel is sokkolóan új dolgot. Olyan zenét, ami az autópályák és a légkalapácsok hardcore zaját idézi; olyan ideológiát, ami az összeomló panelházak utópisztikus víziójából nő ki, látványban bőséges színpadi show-t és olyan humort, amely finom, akár a forrasztóón, és sötét, mint egy katakomba.

Blixa Bargeld neve pedig fogalommá vált. A fiú, aki annak idején híján volt bármiféle ambíciónak, pénznek, munkának, lakásnak, akit kirúgtak az iskolából, és csak saját karizmatikus személyiségére számíthatott, több kis zenekar után megcsinálta a tutit. Mellette verseket írt, és 1984-től csekély zenei tudással a Nick Cave and The Bad Seedsben basszusgitározott. Jelenleg is tart önálló, kakofón akusztikus performance-okat (Rede/Speech), melyek lényege a szöveg és az emberi hang dinamikus és intenzív összehangolása egy hangalkímiai laboratóriummá. De létezik az Execution of Precious Memories című hasonló, poétikus performance-a is, játszott filozofikus színdarabban (Kosmo-Test), filmekben, alkatánál fogva például egy Roman Kovacs nevű notórius gyújtogatót (The Seven Fires of Death), aztán karizmatikus terapeutát, akinek a terápiája pszichoterrorba fordul (Total Therapy), de nevezni akarták már horrorfilmbéli sikolyát a legjobb hang Oscar-díjára is.
/mancs.hu/

01. Tanz Debil (Dance Debilitated)
02. Steh auf Berlin (Go For Berlin / Stand Up Berlin)
03. Negativ Nein (Negative No)
04. U-Haft-Muzak (Pretrial Detention Muzak)
05. Draußen ist Feindlich (Outside Is Hostile)
06. Schmerzen Hören (Hören mit Schmerzen) [Hearing Pain (Listen With Pain)]
07. Jet’m (Serge Gainsbourg cover)
08. Kollaps (Collapse)
09. Sehnsucht (Yearning)
10. Vorm Krieg (Before War)
11. Hirnsäge (Brainsaw)
12. Abstieg & Zerfall (Degression & Disintegration)
13. Helga
14. Schieß Euch Ins Blut (Shoot In Your Blood)

Tagok:
Blixa Bargeld – lead vocals, guitars, noises
N.U. Unruh – percussion, vocals
F.M. Einheit – percussion, vocals

https://links.snahp.it/jLqMFMPsCZsljKitEeIcLo0zVkRlAp0Mq1K
 

0

Találatok: 52

Publication author

offline 11 óra

dali300

25
Comments: 334Publics: 1250Registration: 25-09-2017

Einstürzende Neubauten – Kollaps (1981) • ZickZack

” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Na még jó, hogy belehallgattam. Ezt biztos le nem töltöm.
  Mióta a Vilde & Inga – Makrofauna-val a saját agyamat kocsonyává töcsköltem, nem akarok ilyet hallgatni. Mondjuk ebben a zenében legalább lehet hallani, hogy fáj valakinek. Lehet ő az énekes ????
  Bocsi. 🙂

  0
  1. Tény, hogy vannak zenék amikhez egy kicsit “extrém” nyitottnak kell lenned, hogy befogadd. Az 1001 album válogatás jelentősége abban van, hogy rengeteg újító előadót sorolt be, de nem biztos, hogy az albumuk a topba tartozik. Pl. nekem furcsa, hogy kimaradt a Colosseum.
   Az Einstürzende Neubauten kitalált valamit, kísérletezett, tágította a popzene fogalmát, de kicsit változtatva a recepten, a babért a Rammstein, Laibach vagy a NIN aratta le. Nem ez az első eset. Ők egyfajta hivatkozási alap, de kicsi a táboruk.
   Aki a Pink Floydon vagy Yes-en szocializálódott, nem csodálom ha elutasítja, ez egy új forma, ami zene-idegen számára. Bár ha az Ummagummát jobban meghallgatod… .

   0

Vélemény, hozzászólás?