Keef Hartley Band – The Battle Of North West Six (1969/1992) Decca/Deram Records

Keef Hartley

A kuckóban már tettünk lépéseket a méltatlanul ritkán említett angol dobos Keef Hartley és zenekara bemutatása érdekében, s most újabb albumukat szeretném figyelmetekbe ajánlani. A banda jobbnál jobb lemezeket készített, ez a másodikként megjelent albumuk is nagyon jó.

Keef Hartley (1944-2011) a Lancashire megyében található Preston városában született . Gyermekkoráról keveset lehet tudni, zenei pályafutása Liverpool után Londonban folytatódott, ahol a ma már legendás zenekarként számon tartott The Artwoods dobosa lett.  Több kislemezen és az Art Gallery című albumon is hallhatjuk a játékát. 1966. áprilisában az a megtiszteltetés érte, hogy ő is részt vett az amerikai bluesman, Champion Jack Dupree From New Orleans To Chicago című lemezének felvételén.

John Mayall figyelmét sem kerülte el a tehetsége, így egyedüli zenészként játszott az 1967. novemberében piacra dobott Blues Alone című szólólemezén, amelyen minden hangszert Mayall kezelt. Mick Fleetwood távozása után teljes jogú tag lett a Bluesbreakers-ben, szerepel a Crusade című albumon, valamint a Diary Of A Band koncertalbumon is.
1968-ban aztán úgy gondolta, hogy a saját útját kellene járnia és megszervezte a Keef Hartley Band-jét, amely nagy feltűnést keltett a szakmában, hiszen a brit rhythm & bluest a jazz és a big band hangzást varázslatosan ötvözte, amelyhez remek zenészeket talált. Néhány név a csapatából: Henry Lowter (trombita és hegedű), Chris Mercer (tenorszaxofon), Harry Beckett (trombita), Gary Thain (basszusgitár). Mindössze három nap kellett októberben ahhoz, hogy felvegyék a Halfbreed című bemutatkozó lemezüket, amely 1969. márciusában került az üzletekbe.
A Keef Hartley Band volt a harmadik brit zenekar – a Ten Years After és a Who mellett – amelyik részt vett a woodstocki fesztiválon. „Némileg” elhomályosította a szereplésüket, hogy Santana után léptek fel, ami nem lehetett könnyű!
A zenekarával a lemezkészítés terén is aktív volt, a The Battle Of North-West Six (1969) és a The Time Is Near (1970) remekül sikerült, az 1971-es Overdog LP viszont már halványabb lett. Igaz, Hartley ezekben az években többször is átszervezte a bandát, aki menni akart azt elengedte… 1973-ban újra John Mayall-nál játszott, de besegített Bob Brunning egyik formációjában és szólólemezt is megjelentetett Lancashire Hustler címmel. 1975-ben régi cimborájával, Miller Andersonnal muzsikált a Dog Soldier együttesben, amelyet egy LP őriz. (Géczi László, harmonet.hu)

A számok:
01. The Dansette Kid/Hartley Jam for Bread (Hewitson,James,Hartley,Thain)
02. Don’t Give up (Hewitson,James,Hartley,Thain)
03. Me and my Woman (Barge)
04. Hickory (Hewitson,James,Hartley,Thain)
05. Don’t be Afraid (Hewitson,James,Hartley,Dines,Thain)
06. Not foolish, Not wise (Hewitson,James,Hartley,Thain)
07. Waiting around (Hewitson,James,Hartley,Thain)
08. Tadpole (Hewitson,Hartley,Thain)
09. Poor Mable (Hewitson,James,Hartley,Thain)
10. Believe in You (Hewitson,Hartley,Thain)

Keff Hartley Band tagjai: Keef Hartley (Drums, Percussion), Miller Anderson (Vocals, Guitars), Henry Lowther (Trumpet, Fluegelhorn, Violin), Jim Jewell (Tenor Saxophone), Gary Thain (Bass).

A vendégmuzsikusok: Spit James (Guitar Tracks 1,5), Mick Weaver (Piano, Organ, Percussion Tracks 1), Mike Davis (Trumpet Track 3), Harry Beckett (Trumpet, Flugelhorn Track 2), Lynn Dobson (Tenor Saxophone, Flute Track 4), Chris Mercer (Tenor Saxophone), Barbara Thompson (Baritone Saxophone Track 4), Mick Taylor (Guitar Track 10), Ray Warleigh (Flute Track 4).

https://cutt.ly/UwFcznD

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − 8 =

Password generation