Loreena McKennitt – The Visit (1991) Quinlan Road

Loreena McKennitt (teljes nevén Loreena Isabel Irene McKennitt) 1957.   február 17-én született, a kanadai Mordenben.
Énekesnő és dalszerző, hárfán és zongorán egyaránt kitűnően játszik. Műfaja az úgynevezett világzene: elsősorban a kelta és Közel-keleti hagyományokból merít. Az 1991-es The Visit című lemezt többek között egy velencei utazás ihlette. Itt megtekintette például a kelta műtárgyak legnagyobb nemzetközi gyűjteményét is:
“Hihetetlen örömet éreztem. Valami olyasmi érzés, hogy mindaz, amit látsz: a családod, a szüleid, a testvéreid; és akkor megérted, hogy amint az egész történelem végignyúlik napjainkig, mindez annak a személynek a kifejeződése, aki te magad vagy.”
A kilenc dalt a legkülönbözőbb források inspirálták: Loreena japán, kelta és ír hagyományokból is merített például.

1993-ban Mike Oldfiled európai turnéján McKennitt és társai voltak az előzenekar. Ez is jelentősen hozzájárult ismertségének növekedéséhez. Loreena McKennit csodálatos muzsikáját 1994. óta ismerem és hallgatom. Az általa szerzett és előadott dalok rendkívül mély ihletettségből, a művésznő sajátos spirituális utazásaiból és meglátásaiból fakadnak. Olyan zene, amelyet nem elég egyszer vagy kétszer meghallgatni. Hangja kivételesen tiszta és gyönyörű, és hosszú ideje hozzá hasonlóan elhivatott előadókkal, zenészekkel dolgozik együtt.

Lemezeiből eddig valamivel több, mint 15 millió példány fogyott el világszerte. Úgy gondolom, hogy ez a mai, zeneletöltős világban önmagáért beszél. Főként ha hozzávesszük azt, hogy Loreenát aligha lehet egy lapon említeni a jelen ‘sztárjaival’. Anélkül sikerült ezt az eladást produkálnia, hogy a médiabábok táborát gyarapítaná.

Albumait hallgatva egy csodálatos, végtelen utazás részesei lehetünk. Feltárul előttünk egy jobb és szebb világ, ahol mélységesen mélyen emberiek és emberségesek vagyunk. Loreena McKennitt zenéje számomra olyat képes adni, amit senki másé sem. Immár tizennégy éve.

01. All Souls Night (05:09)
02. Bonny Portmore (04:20)
03. Between the Shadows (03:41)
04. The Lady of Shalott (11:34)
05. Greensleeves (04:26)
06. Tango to Evora (04:09)
07. Courtyard Lullaby (04:57)
08. The Old Ways (05:45)
09. Cymbeline (05:01)

Zenészek:

Balalaika, Guitar – Brian Hughes
Bass, Cello, Fiddle [Mad], Tambura – George Koller
Drums – Al Cross
Music By, Lyrics By – Loreena McKennitt
Bagpipes [Uillean Pipes] – Patrick Hutchinson
Bass – Tom Hazlett
Cello – Anne Bourne
Percussion – Rick Lazar
Fiddle – Hugh Marsh
Harp, Keyboards – L.M.
Music By – Loreena McKennitt

https://links.snahp.it/EkqBElsz7vYECLd0hZgPLvCp9b00HvYtn5Z

0

Találatok: 44

Publication author

offline 3 hét

nagygazemberimi

33
Comments: 112Publics: 384Registration: 17-10-2017

Vélemény, hozzászólás?