Manhattan Transfer – The Christmas Album (1992) Sony

Manhattan Transfer

A könnyűzene történetének egyik legkiemelkedőbb ének-kvartettje, a Manhattan Transfer  New York-ban jött létre 1969-ben és első lemezük megjelenéséig (1971), mint “ötösfogat” működtek, nem túl nagy sikerrel.
Ez a formáció gyorsan feloszlott és az 1942-es születésű énekes hangszerelő Tim Hauser az utcán találta magát. Teherautó sofőrként dolgozva, esténként kis klubokba járt szórakozni és ezek egyikében ismerkedett meg az énekesnői állást kereső Laurel Massé-val.
Ugyanazt a klubot látogatta egy másik, állásnélküli énekespár, Janis Siegel és Alan Paul is.
Elhatározták, hogy hat hónapon át összegyűlnek napi két óra gyakorlásra, majd a repertoár kidolgozása után nyilvánosan fellépnek a Mercer Art Centerben.
A kvartett a 40-es évek könnyűzenei stílusában adta elő feldolgozásait melyek egy bizonyos fajta nosztalgia-hullámot voltak hivatottak meglovagolni.
A zenés-énekes nosztalgia ötlet bevált, a menedzserek felfigyeltek rájuk és az együttes világsikert aratott. A formáció nevét viselő első korongon Glenn Miller-féle szerzeményekkel találkozhatunk, de következő Pastiche (Stílusutánzat) című albumukon már azt is megmutatták, hogy mennyire sokszínűek és a modern rock-dallamok sem idegenek tőlük.
Sikerük titka alapvetően a rendkívül kimunkált jazz alapú vokálban relik, melyhez hozzájárult a közismert dallamok igen rafinált újra-hangszerelése. Bár a csapat kezdeti lemezei messze vannak a tökéletestől, nagyon hamar arattak osztatlan sikert amerikában és az öreg kontinensen egyaránt. Chanson D’Amour című kislemezük Angliában hosszasan vezette a slágerlistát.
Igazi nagy berobbanásuk azonban 1981-ig váratott magára. Az ekkor megjelent Mecca For Moderns című korongjuk Amerikában a Top Ten albumok közé került és ez volt az első alkalom hogy egy formáció a pop és a jazz kategóriában egyaránt Grammy díjat kapott.
Nem véletlenül. A Manhattan Transfer 79-től immár Massé helyett Cheryl Bentine-vel, egy olyan zenei ötvözetet, fúziót valósított meg, mely egészen új utakat nyitott meg a zenészek előtt.
Klasszikus jazz és boogie-woogie, rhythm&blues és pop, country és rock elképesztően egymásbasímuló illetve egymást kiegészítő elemeinek tárházát produkálták ebben a periódusban.
Az 1985-ös Vocalese illetve a 87-es Brasil című korongjuk hasonlóképpen nagy dobás, újabb két Grammy díj. Ezt követően kissé engedtek a színvonalból és a divattrendeknek behódólva az úgynevezett „nagyközönség” izlésvilágát célozták meg zenéjükkel, de még így is kimagasló színvonalú lemezeket adtak ki.
A 2000-es években a swing-revival mozgalom ismét igen népszerű lett, és ez az újjáéledés a Manhattan Transfert ismét a csúcson találta.
A Spirit Of St. Louis, a Vibrate illetve a The Chick Corea Songbook című albumaik a régi időket idézően invenciózus és profi munka mely mindmáig biztosítja az együttesnek a töretlen népszerűséget és elismerést. (literatura.hu)

A karácsonyi dalok:
1. Snowfall
2. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
3. Santa Clause Is Coming to Town/Santa Man (Medley)
4. The Christmas Song
5. Silent Night, Holy Night
6. Caroling, Caroling
7. Happy Holiday/The Holiday Season (Medley)
8. A Christmas Love Song
9. It Came Upon a Midnight Clear
10. Have Yourself a Merry Little Christmas
11. Good Night

https://tinyurl.com/uu4ye34

0

Visits: 6

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Manhattan Transfer – The Christmas Album (1992) Sony” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő + 12 =

Password generation