Sade – The Ultimate Collection [2 CD] (2011) Sony Records

Sade

“Egyes vélekedések szerint ahhoz, hogy valaki igazán értékelni tudja a gyöngyben rejlő szépséget, értéket és változatosságot, bizonyos életkor és/vagy érettség szükséges. Így van ez a Sade zenéjével is. Fiatalon még nem tudunk mit kezdeni vele, ám ahogy újabb és újabb évek telnek el, meghalljuk, megérezzük benne azt a harmóniát, azt az egyszerre andalító és izgalmas, megnyugtató és borzongató hangulatot, amitől biztonságban érezzük magunkat, és meg vagyunk győződve, hogy semmi rossz nem történhet velünk, amíg ezt a zenét hallgatjuk.
A jazz, a soul és az R&B elemeket zseniálisan ötvöző zene védőburokként fonódik körénk, akár az anyaméh, vagy egy puha, meleg takaró, ami távol tart tőlünk mindent, ami tolakodó, harsány, bántó vagy agresszív, mégsem nyálas vagy csöpögős, inkább mélységesen őszinte és hiteles. Akárcsak az igazgyöngy keletkezése – nem véletlen, hogy a legértékesebb drágakövek közé tartozik, hiszen a gyöngyházréteg kialakulása is minimum 2-3 év, de egy borsószem méretű gyöngy kifejlődéséhez akár 10-12 év is szükséges. Ráadásul ötvenezer kagylóból mindössze egyetlen rejt igazgyöngyöt; mint ahogy számos együttes közül is csupán egy akad, ami olyan varázslatra képes, mint a Sade. Nem véletlen, hogy több mint másfél évtizedes pályafutásuk alatt csak hat stúdió lemezük jelent meg. Ám ezek olyan dalokat tartalmaznak, amilyenekre napjaink mindenki számára elérhető árú hamis gyöngyszemei, a menedzserek által „tenyésztett” sztárocskák soha nem lesznek képesek.
A minőség, az elegancia és az egzotikum a zenekar védjegyévé vált. Bár vannak, akik ezt egyhangúságnak hívják, mert nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy lehet egységesen magas színvonalon teljesíteni. Vagy egyszerűen nem érzik és hallják meg azokat a különleges zenei megoldásokat, azokat a néha éppen csak jelzésként felbukkanó hangokat és dallamokat, amik első hallásra sok esetben fel sem tűnnek, ám többedszerre igenis megmutatják magukat.

Hihetetlen, hogy már 27 éve létezik az a zenekar, melynek olyan hihetetlen slágereket köszönhetünk, mint a „Smooth Operator”, a „No Ordinary Love”, a „Cherish the Day”, a „Hang on to Your Love” vagy a „Soldier of Love” – csak hogy néhány igazán emlékezetes és ütős darabot említsek, hiszen nagyjából minden számunk olyan, mint egy-egy igazgyöngy.
Ilyen hosszú pályafutás alatt természetes, hogy egy zenekar válogatáslemezzel kedveskedik a rajongóknak. A Sade esetében az első ilyen album (The Best of Sade) 1994-ben jelent meg, ami az addigi nagylemezek dalaiból szemezgetett, ráadásul segített áthidalni az énekesnő terhességgel és anyasággal járó tevékenysége miatt bekövetkező űrt. Ha megnézzük a ’94 óta eltelt évek számát, és figyelembe vesszük azt a tényt, hogy azóta két új nagylemez is megjelent, időszerű volt egy újabb összegzés, immáron The Ultimate Collection címmel, melyre 29 (25 régi és 4 új) dal került fel.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért tegyen szert az új lemezre valaki, akiknek a gyűjteményében már ott figyel a korábbi válogatás, meg a Lovers Rock és a Soldier of Love. Gondolom az kevés, hogy azért, mert fantasztikus, mert zseniális, mert jó néha egyben meghallgatni a legnagyobb slágereket, mert jó, hogy nagyjából két órán keresztül olyan kényeztetésben lehet részünk, ami után a ráncaink kisimulnak, az idegeink megnyugszanak, és egyfajta transzba kerülünk, amiből eszünk ágában sincs felébredni. Éppen ezért nem foglalkozunk olyasmivel, hogy a The Best of Sade dalai kettő kivételével itt is szerepelnek – a „Like a Tattoo” és a „Please Send Me Someone to Love” helyett most a „Feel No Pain” és a „Bullet Proof Soul” akkordjai csendülnek fel; hogy a Lovers Rock-ról öt, míg a Soldier of Love-ról mindössze három dal került fel; de az mindenképpen feltűnik, hogy négy, eddig még nem hallott szerzemény is ingerli a hallójáratainkat.” (Galgóczi Móni, Ekultura.hu)

CD1
1. Your Love Is King (Diamond Life)
2. Smooth Operator (Diamond Life)
3. Hang on to Your Love (Diamond Life)
4. The Sweetest Taboo (Promise)
5. Is It a Crime (Promise)
6. Never as Good as the First Time (Promise)
7. Jezebel (Promise)
8. Love Is Stronger Than Pride (Stronger Than Pride)
9. Paradise (Stronger Than Pride)
10. Nothing Can Come Between Us (Stronger Than Pride)
11. No Ordinary Love (Love Deluxe)
12. Kiss of Life (Love Deluxe)
13. Feel No Pain (Love Deluxe)
14. Bullet Proof Soul (Love Deluxe)

CD2
1. Cherish the Day (Love Deluxe)
2. Pearls (Love Deluxe)
3. By Your Side (Lovers Rock)
4. Immigrant (Lovers Rock)
5. Flow (Lovers Rock)
6. King of Sorrow (Lovers Rock)
7. The Sweetest Gift (Lovers Rock)
8. Soldier of Love (Soldier of Love)
9. The Moon and the Sky (Soldier of Love)
10. Babyfather (Soldier of Love)
11. Still in Love with You
12. Love is Found
13. I Would Never Have Guessed
14. The Moon and the Sky (Remix featuring Jay-Z)
15. By Your Side (Neptunes Remix)

https://tinyurl.com/y35wclvd

0

Visits: 8

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Sade – The Ultimate Collection [2 CD] (2011) Sony Records

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 + 17 =

Password generation