The Tallis Scholars – Christmas Carols and Motets (1986) Gimell Records

Tallis

Galamb Zoltán (ekultura.hu) ismertetője a The Tallis Scholars albumáról:

“A Karácsonyt dallal ünnepelni ugyan meglehetősen régi szokás, napjainkban ez is kissé kommercializálódott, ha nem is feltétlenül abban az értelemben, hogy az ünnep alkalmából megjelenő újabb és újabb albumok (vagy csupán számok) kommerszek, olcsók vagy egyenesen giccsesek lennének (habár ilyenekből is akad bőségesen), a kereskedelmi célzat, a mindenáron való eladhatóságra, legalábbis tetszésre törekvés kétségkívül kiérződik ezekből az alkalmi kiadványokból. Persze nincs ezzel semmi baj, hiszen már Handel is szemérmetlenül hatásvadász eszközökhöz nyúlt a Messiás megkomponálásakor (John Cage keményen kritizálta is ezért), sőt, még Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriuma sem mondható komornak vagy nehezen befogadhatónak. Ráadásul mindenki nyer azzal, ha kifejezetten az ő ízlésének való zenéket hallgathat a legszebb keresztény ünnepen.

Létezik azonban egy tradíció – igaz nem nálunk, hanem a Brit-szigeteken, mindenekelőtt Angliában – amely a mai napig megtermékenyítően hat a muzikális karácsonyozókra: a karácsonyi énekek hagyománya, amely egészen a középkorig visszanyúlik, a régi dallamokat azonban miriádnyi változatban és hangszerelésben hallhatjuk a mai napig. Olyasmit ugyan erős lenne kijelenteni, hogy a Tallis Scholars nagylemez formájában még 1986-ban megjelent albuma úgymond kihasználta volna a konjunktúrát, annyi bizonyos, hogy az általuk akkor rögzített karácsonyi énekek ugyanazok közül valók, amelyekre a számtalan modern feldolgozásnak köszönhetően valószínűleg rögtön ráismerünk (vagy legalábbis úgy érezzük, mintha valahol már hallottuk volna őket), ám ezúttal eredeti, legalábbis díszítetlen formában élvezhetjük e csodálatos melódiákat.

Az ihletmerítés persze csöppet sem új keletű dolog, hiszen többek között William Byrd is a maga módján használta fel ugyanezt a dallamkincset két – gambákkal kísért és a cappella – verzióban is létező „Lullaby”-ában, melynek textúrája a brüsszeli csipke finomságára emlékeztet; vagy, hogy a szerző szülőföldjéhez inkább kapcsolható hasonlattal éljek, a kandallóban karácsony este lobogó tűz lángjainak játékát idézi elénk.

Ennek mintegy ellentéte a kontinentális, többé-kevésbé a Mária-kultuszhoz kapcsolható reneszánsz hagyományban fogant „Ave Maria”-megzenésítések Josquin tollából származó példája. A főképp kánonokból felépülő motetta a letisztultság és magasztosság megtestesítője, amely a személyesen megélt érzelmeket ötvözi a hangokban és hangulatban is tökéletesen kifejezett, szilárd hittel. Josquin egyik legismertebb és legtöbbször előadott rövid művét rendkívüli erővel, talán mindenki másnál kifogástalanabbul szólaltatja meg a Peter Phillips vezette kórus. Ám hasonlóan csodálatos a francia Verdelot hétszólamú „Beata es virgo/Ave Maria”-ja, valamint a spanyol Victoria két fenséges kompozíciója, különösen a kettős kórusra írt második darab.

Hozzánk, magyarokhoz legközelebb mégis a német egyházi ének áll egyrészt tagadhatatlan kulturális kötődéseink, másrészt a református vallás viszonylagos itteni elterjedtsége miatt. A tömbösen mozgó, izgalmasan harmonizált korálok annak idején ugyan evangélikus templomokban szólaltak meg, a közös éneklés, a gyülekezet tagjai (nem pedig műkedvelő vagy hivatásos kórusok) által megszólaltatott alkotások egyértelműen az egyszerű emberhez hozták közelebb – és talán hozzák még ma is – a lenyűgöző szépségű dallamokat és összhangzatokat. A furcsa névazonosság ellenére egymással nem rokon Hieronymus és Michael Praetorius, valamint Johann Sebastian Bach által többszólamúvá tett melódiák a reneszánsz mesterekénél szigorúbb, mégis áhítatos karácsonyi hangulatot varázsolnak szobánkba.

Akik a modern feldolgozások mellett-helyett kedvelik a gyökereket, az ősi forrásokat, azoknak biztosan rendkívüli élményt nyújt a világ egyik legkiválóbb kórusának, a máig élvonalbeli felvételekkel jelentkező Tallis Scholarsnak e korai korongja. Ám önmagában a karácsonyi élményért is érdemes meghallgatni a lemezt, hiszen az albumra felkerült művek mind csak még szebbé teszik az ünnepet.”

A lemezen elhangzó művek listája:
Medieval carols
1. Angelus ad virginem
2. Nowell sing we
3. There is no rose
4. Nowell: Dieu vous garde

The Coventry Carol
5. Lullaby: I saw
6. Lully, lulla thou little tiny child
7. William Bird: Lullaby

Settings of Ave Maria
8. Josquin des Prez: Ave Maria for four voices
9. Philippe Verdelot: Beata es virgo/Ave Maria for seven voices
10. Tomás Luis de Victoria (attr.): Ave Maria for four voices
11. Tomás Luis de Victoria: Ave Maria for double choir

German Chorales
12. Michael Praetorius: Es ist ein’ Ros’ entspungen
13. Hieronymus Praetorius: Joseph lieber, Joseph mein
14. Hieronymus Praetorius: In dulci jubilo
15. Michael Praetorius – Johann Sebastian Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme

Előadók:
The Tallis Scholars
Peter Phillips – karmester

https://tinyurl.com/yy93wg4k

0

Visits: 9

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × 2 =

Password generation