Bill Withers – Live at Carnegie Hall (1973/2014) Mobile Fidelity Sound Lab

Bill Withers

Az 1952-ben alapított brit könnyűzenei szaklap, a New Musical Express (NME) összegyűjtötte és rendszerezte a legtöbb példányszámban elkelt koncertalbumokat The 50 Greatest Live Albums Ever cím alatt. A listán a 15-ik helyen Bill Withers koncertalbuma áll.

Bill Withers (1938) egyike volt a 70-es évek legismertebb soul zenei művészeinek. Hatalmas slágerek kötődtek a nevéhez, mint az Ain’t no sunshine, a Lovely day, vagy a Lean on me, hogy csak néhányat említsek. Sőt, azon kevesek közé tartozott, akinek a dalai annak idején hozzánk is eljutottak nem néhány évtized, csak néhány hónap, év csúszással. Több, a nagyközönség számára kevésbé ismert kiváló dala fut a Soul Station Radio repertoárjában, mint pl a Creativ Source, Who is He and what is He to you című funk sláger.
“Pályája kezdetén rendszeresen és szorgalmasan dolgozott a Douglas Aircraft Company (DC tipusú gépek) kaliforniai összeszerelő üzemében. Napi munkája után kisebb klubokban vállalt fellépést a 60-as évek végétől és egyre sikeresebb lett. Saját dalait adta elő, melyeket évekkel később az egész világ megismert. Miután a Sussex Records elnöke felfedezte és elkészítették a stúdióban első nagylemezét, még mindig szorgalmasan bejárt munkahelyére. Nem akart felhagyni biztos kenyér keresetével, ugyanis a rendkívüli tehetsége ellenére sem bízott a hosszú távú sikerességében. Szerénysége, melyet sugall, a mai napig végig kíséri és példaértékű.

Egyetlen napot sem szeretett volna hiányozni a gyárból, ezért a stúdiófelvételeket is az állandó munkája utánra időzítették. A lemezkiadó egy napra fényképészt szerződtetett azért, hogy Billről a promóciókhoz és persze a lemezborítóhoz fotót készítsen. Nem volt hajlandó szabadságot kivenni, hanem azt kérte, hogy miután a fotósnak mindegy, hogy hol dolgozik, menjen be hozzá a gyárba és készítse el ott azokat. Így történt, hogy az ebédszünetében tudtak csak fényképezni. Jól látható a lemezborító képén, ahogy áll az ebédlőajtajában, a téglafalnak támaszkodva és mögötte ott az ebédhordó üst. A Grammy díjas album lemezborítója, két DC9-es repülőgép wc -ülőkéjének a szerelése közben, ebédszünetben készült. Az akkori órabére 3 dollár volt. A kollégái a tányérjaik fölül, levest kanalazgatva kiabáltak Billnek viccesen, hogy – Hey Mr Bill „Hollywood” Withers – emlékezett vissza a művész. A munkatársai nagyon szerették és innentől kezdve állandóan viccesen gúnyolódtak vele. Az album a fotózás után kb 4 hónappal jelent meg, de időközben Bill-t létszámleépítés miatt több száz társával együtt elküldték a munkahelyéről.

Bill elkeseredve üldögélt munka nélkül otthonában, amikor megjelent a Just as I am, melynek sikerességét ismerjük. Két levelet kapott akkor reggel. Az egyiket a Douglas Aircraft Company-tól és az állt benne, hogy visszaveszik régi munkahelyére. A másikat Johnny Carson küldte, aki az egyik legnépszerűbb kaliforniai tv műsortt vezette akkoriban, Tonight show címmel. Bill akkor úgy döntött, hogy nem a repülőgépgyárba fog dolgozni, hanem a show bussines-t választja teljes erejéből. Milyen jól jártunk ezzel a bölcs döntésével.” (soulmusic.hu)

Az album felvételei 1972 október 6-án New Yorkban, a Carnegie Hallban készülétek.

01.”Use Me”
02.”Friend of Mine”
03.”Ain’t No Sunshine”
04.”Grandmas’s Hands – with Rap”
05.”World Keeps Going Around”
06.”Let Me in Your Life – with Rap”
07.”Better Off Dead”
08.”For My Friend”
09.”I Can’t Write Left Handed” (Withers, Ray Jackson)
10.”Lean On Me”
11.”Lonely Town Lonely Street”
12.”Hope She’ll Be Happier”
13.”Let Us Love”
14.”Harlem/Cold Baloney”

A zenészek:
Bill Withers – vocals, guitar, piano
Benorce Blackmon – guitar
Melvin Dunlap – bass
Ray Jackson – piano, string & horn arrangements
James Gadson – drums
Bobbye Hall – percussion

https://tinyurl.com/qvxkof2

0

Visits: 14

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Bill Withers – Live at Carnegie Hall (1973/2014) Mobile Fidelity Sound Lab” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 × 5 =

Password generation