Jimmy Witherspoon – Live At The 1972 Monterey Jazz Festival (2008) Monterey Jazz Festival Records

Jimmy Witherspoon

Jimmy Whiterspoon (192?-1997) az arkansasi Gurdonban született. Witherspoon a rock, a jazz és a rhythm & blues egymást keresztező területén tevékenykedett, ám mély és meleg hangja minden idők egyik legjobb bluesénekesévé is teszi.
Egészen kis korától a helyi baptista templomban énekelt. 1941 és 1943 között a kereskedelmi flottánál dolgozott, kalkuttai tartózkodása alatt egyszercsak a Teddy Weatherford vezette banda előtt találta magát, amint bluest énekel. 1944-ben a kaliforniai Vallejóban, Jay McShann együttesében Walter Brown helyére került, és a következő négy évben vele turnézott. 1949-ben a “Tain’t Nobody’s Business If I Do” című száma nagy sláger lett, 34 hétig állt a Billboard listáján. Az ez időben készített további felvételek közül igen pompásak a Jimmy “Maxwell Street” Davis által vezetett bandával készített víg hangvéteki west coast rhythm & blues nóták, amelyeket Who’s Been Jivin’ You címmel gyűjtöttek össze.

Witherspoon rhythm & blues énekesi népszerűsége az ötvenes években halványult, de nagy hatást tett a jazzhallgatókra az 1959 októberében megrendezett Monterey Jazz Festivallal, amelyen egy olyan együttessel lépett fel, amelyben Ben Webster is szerepelt. Más jazzművészekkel is együttműködött, a Some Of My Best Friends Are The Blues című albumot fúvósokkal és vonósokkal készítette, a hangszerelést Benny Golson szállította, aki egyúttal a zenekar karmestere is volt. Witherspoon vendégszerepelt Jon Hendricks Evolution Of The Blues című lemezén. 1961-ben a Down Beat kritikusi pollján az “új sztár” kategóriában első lett. 1961-től kezdve sokat turnézott Európában, társai Buck Clayton, majd később Coleman Hawkins, Roy Eldridge, Earl Hines és Woody Herman voltak. Társadalmi munkában börtönökben is énekelt. A hetvenes évek elején lemondott a turnézásról, hogy a Los Angeles-i KMET rádióállomás blues disc jockey-ja lehessen. Eric Burdonnel tért vissza az aktív zenéléshez, e turnén tűnt fel a fiatal gitáros, Robben Ford, Japánban és a Távol-Keleten léptek íe1. 1974-ben a “Love Is A Five Letter Word” című száma sláger lett, számos rajongója sajnálta, hogy mellőzi a bluest. A Savoy Sultansszal 1980-ban készített felvételek lélekteli emlékezések a régmúlt időkre. Az 1992-es The Blues, The Whole Blues And Nothin’ But The Blues című lemeze Mike Vernon új labelje, az Indigo első albuma. Witherspoont különböző korok generációi ismerik, nevét gyakran idézik, mint aki nagy hatással volt a hatvanas évek beat boomjára. Nem kétséges, hogy művészete fennmarad. (Jazz-zenészek Lexikona)

A számok:
1 I’m Gonna Move To The Outskirts Of Town
2 S.K. Blues
3 Kansas City
4 Goin’ Down Slow
5 Walkin’ By Myself
6 Ain’t Nobody Business What I Do
7 I Want A Little Girl
8 I Don’t Know
9 Early One Morning
10 Reds And Whiskey
11 When I Been Drinkin’

A zenészek: Jimmy Witherspoon (vocals); Robben Ford (guitar, alto saxophone); Woody Herman (clarinet); Coleman Hawkins, Ben Webster (tenor saxophone); Roy Eldridge (trumpet); Earl Hines (piano); Paul Nagel (Fender Rhodes piano); Vernon Alley, Stanley Poplin (bass instrument); Mel Lewis (drums, drum); Jim Baum (drums)

https://zenekucko.com/wp/07016

0

Találatok: 58

Publication author

offline 14 óra

Levin

61
Comments: 1733Publics: 3995Registration: 22-09-2017

Jimmy Witherspoon – Live At The 1972 Monterey Jazz Festival (2008) Monterey Jazz Festival Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?