Leonard Cohen – Thanks For The Dance (2019) Sony Music

Leonard Cohen

Leonard Cohen (1934-2016)
“Nem maradt már ideje utolsó dalai befejezésére, így ezt a küldetést fiára, Adam Cohenre bízta. A nemrég megjelent Thanks for the Dance szerencsére nem egy újabb bőrt próbál lehúzni az egyik legnagyobb dalszerző legendájáról, hanem méltó összegzését nyújtja a fél évszázados munkásságának. Egy trubadúr szomorkás, de emelkedett búcsúja az élettől, amiben szépség és fájdalom elválaszthatatlan egységbe fonódott.

Készen állok a halálra, remélem nem lesz túl kényelmetlen – mondta Leonard Cohen 2016 októberében egy interjúban, amiben akkor megjelent You Want It Darker című lemezét promotálta. Szerény kívánsága teljesült is, hiszen először még megélhette az utolsó album lelkes fogadtatását, majd pár héttel később álmában érte a halál montreali otthonában. Szép, költői lezárás, mintha csak egy melankolikus dal utolsó versszaka lenne. Persze nem egy Cohen-dalé, mert ez így túl egyszerű és lekerekített lenne nála, aki mindvégig a belső ellentmondások és az egymásnak feszülő, ambivalens érzések költője volt.
A Thanks for the Dance elkészítésén is sokan közreműködtek. Visszatérő zenésztársak, például a spanyol gitáros Javier Mas, vagy a vokalista Jennifer Warnes, illetve olyan nevek, mint Beck, Damien Rice, vagy az Arcade Fire-tag, Richard Reed Perry, akik egytől-egyig nagy tisztelői voltak, de nincs semmi egyénieskedés, az egész zenei kíséret Cohen szövegeinek és hangjának érvényesülését szolgálja. Adam Cohen azt nyilatkozta, hogy producerként nem a saját ízlését követte, minden egyes döntésnél azt a kérdést tette föl magának, hogy az apjának vajon mi tetszene: „Ez volt az előnyöm a nálam sokkal nagyobb és tapasztaltabb producerekkel szemben: ők nem tudják, mit utál az apám. Én igen.” – írja Jankovics Márton remek lemezbemutató cikkében.

A dalok:
01. Happens to the Heart (4:33)
02. Moving On (3:11)
03. The Night of Santiago (4:15)
04. Thanks for the Dance (4:13)
05. It’s Torn (2:57)
06. The Goal (1:12)
07. Puppets (2:39)
08. The Hills (4:17)
09. Listen to the Hummingbird (2:01)

A zenészek névsorát lásd itt

https://zenekucko.com/07710

0

Visits: 24

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − 4 =

Password generation