P. Box (1982) • Mambo [1999]

A Pandora’s Box együttes 1980-ban alakult. A P. Mobil legendás felállásából 79-ben az énekes Vikidál Gyula kivált, és csatlakozott a Dinamithoz, majd rá egy évre a szólógitáros Bencsik „Samu” Sándor és az orgonista Cserháti „Pityi” István távozott, és új együttest alapított, melynek nevéül az egykori Procol Harum együttes egyik dalának címét választották. Új társaik Varga Miklós énekes, Sz. István dobos, valamint Sáfár József basszusgitáros lettek.

1982-re a banda körül kezdett kialakulni egy formálódó kemény mag: a P. Boxot befogadták a Nagy Rock and “hagymaszag” Roll családba. Ebből a hanglemezgyár is megérzett valamit (no meg igyekezett borsot törni Schusterék orra alá), mert hamarosan napvilágot látott az első album, rajta kilenc nótával, többek között a kislemezes Bolonddal. A szövegek nagy része Csiga Sándor nevéhez kötődik, a zenék többségében Bencsik szerzeményei. Sáfár az instrumentális Dödölét jegyzi (a dalcím mellesleg az ő ragadványneve) és a Bolondot. Az Éjféli szekér és a Hölgyválasz minden valószínűség szerint a mobilos időkben születhetett, hiszen az előbbiben Kékesi Bajnok, az utóbbiban pedig Vikidál Gyula szerepel társszerzőként. Érzékenyen tapintható a megkülönböztetésre való törekvés a zenészek részéről, látni kell, hogy ugyanakkor ennek foglyaivá is váltak: a P. Box címre hallgató debütáló album nem aratott osztatlan sikert a tágabb értelemben vett nagyközönség körében.

Varga Miki 1983-ban elhagyta az együttest, és egy svéd-magyar zenekarhoz, a Safarihoz csatlakozott. Helyére Vikidál Gyula került az időközben feloszlott Dinamitból.
(passz.hu)

01. Másnak szól
02. Egérszerenád
03. Éjféli szekér
04. Dödöle
05. Hölgyválasz
06. Szupergép
07. A levél
08. Nekem ne mondd
09. A bolond

Bencsik Sándor – gitár
Cserháti István – billentyűsök
Sáfár József – basszusgitár
Szabó István – dob
Varga Miklós – ének (1-9)
Vikidál Gyula – ének (6)
+
Lippényi Gábor – Moog
Jenei Szilveszter – gitár (7)
Vincze Tamás – ütőhangszerek (4)

  https://zenekucko.com/wp/P_BOX82


Mogorva (2016 Nov 11 0:22:19)
 

 

0

Hits: 212

Publication author

offline 2 óra

dali300

21
Comments: 314Publics: 1255Registration: 25-09-2017

P. Box (1982) • Mambo [1999]” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. A dobos neve Szabó István.
  A Hölgyválasz a P.Mobilnál Élsz-e még címen szerepelt a koncertprogramban.
  A Bolond John Lennon emlékére íródott, de ezt nem hirdették.
  Varga Miki búcsúkoncertje 1982. november 28-án volt a Dési Huber Művelődési Házban, a P.Box klubjában. Ezen a koncerten vendégként Vikidál Gyula is fellépett. Két dalt együtt énekelt Mikivel, a két utolsót egyedül.
  Varga Miki a P.S.Band nevű zenekarhoz csatlakozott, mely csak később változtatta nevét Safarira.

  0

Vélemény, hozzászólás?